ZUPA CEBULOWA WG ORYGINALNEGO PRZEPISU JULII CHILD

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 8 szklanek (1,5 kg) drobno pokrojonej cebuli – w Thermomixie
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 5 szklanek – 1,5 l bulionu wołowego
  • 1/2 szklanki koniaku lub brandy
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina 
  • sól, pieprz, ostra papryka
Zupa cebulowa
Zupa cebulowa

Zupę cebulową gotowałam wiele razy i ta z przepisu Julii Child jest najlepsza, wyśmienita pod warunkiem, że:
– użyjemy świeżej smacznej cebuli,
– użyjemy smacznego bulionu warzywnego oraz
– wystarczająco długo będziemy smażyć, a wręcz karmelizować cebulę.
Zupę gotuje się długo, ale nie trzeba przy niej cały czas stać.

Wykonanie:

W dużym rądlu lub patelni o grubym dnie rozgrzewamy masło i olej. Dodajemy cebulę i smażymy na średniej mocy ok 25min, aż zmięknie. Następnie dodajemy sól i cukier i smażymy kolejne 20-30 min na średniej lub małej mocy palnika, aż cebula zacznie się karmelizować. posypujemy cebulę mąką i smażymy powoli 2 min cały czas mieszając. Następnie wlewamy 2 szklanki gorącego klarownego (przecedzonego) bulionu oraz koniak, mieszamy. Po rozmieszaniu cebuli z mąką w bulionie dolewamy pozostały bulion oraz wino. Na koniec na wolnym ogniu podgrzewamy zupę jeszcze ok 20-30 min.

W piekarniku zapiekamy grzanki z bagietki posypanej żółtym serem, które gorące i chrupiace podajemy obok do zupy lub wkładamy do talerza z zupą.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zupa cebulowa wg oryginalnego przepisu Julii Child

  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 8 szklanek (1,5 kg) drobno pokrojonej cebuli – w Thermomixie
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 5 szklanek – 1,5 l bulionu wołowego
  • 1/2 szklanki koniaku lub brandy
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina 
  • sól, pieprz, ostra papryka

Zupę cebulową gotowałam wiele razy i ta z przepisu Julii Child jest najlepsza, wyśmienita pod warunkiem, że:
– użyjemy świeżej smacznej cebuli,
– użyjemy smacznego bulionu warzywnego oraz
– wystarczająco długo będziemy smażyć, a wręcz karmelizować cebulę.
Zupę gotuje się długo, ale nie trzeba przy niej cały czas stać.

Wykonanie:

W dużym rądlu lub patelni o grubym dnie rozgrzewamy masło i olej. Dodajemy cebulę i smażymy na średniej mocy ok 25min, aż zmięknie. Następnie dodajemy sól i cukier i smażymy kolejne 20-30 min na średniej lub małej mocy palnika, aż cebula zacznie się karmelizować. posypujemy cebulę mąką i smażymy powoli 2 min cały czas mieszając. Następnie wlewamy 2 szklanki gorącego klarownego (przecedzonego) bulionu oraz koniak, mieszamy. Po rozmieszaniu cebuli z mąką w bulionie dolewamy pozostały bulion oraz wino. Na koniec na wolnym ogniu podgrzewamy zupę jeszcze ok 20-30 min.

W piekarniku zapiekamy grzanki z bagietki posypanej żółtym serem, które gorące i chrupiace podajemy obok do zupy lub wkładamy do talerza z zupą.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.