BEZA DOSKONAŁA – PRZEPIS

Składniki na 24 sztuki – 12 gotowych bez

  • 9 białek (należy zważyć!) = ok.300gr.
  • 300 gr cukru kryształ drobnego
  • 300 gr cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny świeżego lub octu
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej-  15 g
  • 1 łyczeczka cukru waniliowego ( opcjonalnie)

Białka zważyć, gdyż cukru należy użyć w proporcji do wagi białek 1:1:1 ( białka : cukier kryształ : cukier puder).

  • Białka w temperaturze pokojowej z dodatkiem szczypty soli ubić na lekką pianę, i na takim etapie ubicia rozpocząć po łyżce dodwanie cukru kryształ, cały czas ubijając aż cukier się rozuści. Po pierwszej dodanej łyżce cukru zrobić dłuższą przerwę( 15 s a kolejne dodawać co 5-7 s), to zapobiega na późniejszym etapie opadnięciu bezy.  
  • Po dodaniu cukru kryształ, gdy piana będzie gęsta i błyszcząca dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną nie przerywając miksowania.
  • Następnie po łyżce dodawać cukier puder co 5 s.
  • Po dodaniu całej porcji cukru pudru całość miksować jeszcze około 8 min.

Ubijanie bezy powinno trwać około 20 min.

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 120 C ( funkcja termooieg bez grzałek).
  • Pianę wykładać na przygotowany wcześniej papier przy pomocy 2 łyżek i formować monoporcje o średnicy 7 cm, lub przez rękaw cukierniczy z ozdobną tylką.  Między bezami należy zostawić 2 cm odstępny – bezy przy pieczeniu rosną.
  • Bezy można piec na 2 blachach jednocześnie, wstawić do piekarnia na środkowy i najniższy poziom obie blachy na raz i piec przez 3 min w temperaturze 120 C i zmniejszyć temperaturę do 100 C. Piec dalej przez 2-2,5h tylko termoobieg.
  • Nie zmniejszać więcej temperatury podczas pieczenia.
  • Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić w piekarniku do ostygnięcia na minimum 30 min zanim uchyli się drzwiczki ( a najlepiej pozostawić na całą noc).

WSKAZÓWKI:

BEZY z 9 białek ubjam w mikserze planetarnym wg powyższych punktów, ponieważ Thermomix doskonale ubije BEZĘ ale maksymalnie z 5- 6 białek. Całkowity czas ubijania białek na BEZY w Thermomix nie może trwać dłużej niż 8 min, bo naczynie się nagrzewa.

  • Podczas pieczenia BEZ nie wolno zmniejszać temperatury w piekarniku. BEZY muszą być pieczone w stałej temperaturze, początkowo tylko wyrównujemy temperaturę.
  • Nie wolno otwierać piekarnika podczas pieczenia BEZ.
  • Aby BEZY były białe nie można piec w temperaturze wyższej niż 100C – w zależności od piekarnika może to być temperatura 95C.
  • Do BEZ najlepiej użyć “starych” białek tj. odzielonych od żółtek 2-3 dni wcześniej i przechowywanych w lodówce przed ubiciem wyciągnąć z lodówki by osiągneły temperaturę pokojową.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Beza doskonała – przepis

Beza doskonała- przepis

Składniki:

  • 9 białek (należy zważyć) = ok.300gr.
  • 300 gr cukru kryształ drobnego
  • 300 gr cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej-  15 gr
  • 1 łyczeczka cukru waniliowego ( opcjonalnie)

Białka zważyć, gdyż cukru należy użyć w proporcji do wagi białek 1:1:1 ( białka: cukier kryształ: cukier puder).

Wykonanie:

  • Dwie blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, papier wyskarować masłem lub olejem kokosowym i wysypać mąką ziemniaczaną.
  • Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie stopniowo dodawać po łyżce cały cukier kryształ, cały czas ubijając aż cukier się rozuści. Po pierwszej dodanej łyżce cukru zrobić dłuższą przerwę, to zapobiega na późniejszym etapie opadnięciu bezy.  
  • Gdy piana będzie gęsta i błyszcząca dodać sok z cytryny, sodę i mąkę ziemniaczaną i miksować około 30 sec.
  • Następnie po łyżce dodawać cukier puder.
  • Po dodaniu całej porcji cukru pudru całośc miksować jeszcze około 3 min.

Ubijanie bezy powinno trwać około 20 min.

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 120 C ( funkcja termooieg bez grzałek).
  • Pianę wykładać na przygotowany wcześniej papier przy pomocy 2 łyżek i formować monoporcje o średnicy 8 cm, wykańczając wzorkiem a’la ślimak.  Między bezami należy zostawić 2 cm odstępny – bezy przy pieczeniu rosną.
  • Wstawić do piekarnia na wyższy i niższy poziom, obie blachy na raz. Piec przez 10 min w temperaturze 120 C i zmniejszyć temperaturę do 90-100 C i piec dalej przez 1 h 30 min.
  • Po godzinie szybko zamienić miejscami blachy i zmniejszyć temperaturę do 90 C.
  • Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić w piekarniku do ostygnięcia na ok 15 min, następnie blachę wyciągnąć i całkowicie ostudzić bezy. Dopiero wówczas można przekładać kremem.