ZUPA CEBULOWA WG ORYGINALNEGO PRZEPISU JULII CHILD
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 8 szklanek (1,5 kg) drobno pokrojonej cebuli – w Thermomixie
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- 2 łyżki mąki
- 5 szklanek – 1,5 l bulionu wołowego
- 1/2 szklanki koniaku lub brandy
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- sól, pieprz, ostra papryka
Zupę cebulową gotowałam wiele razy i ta z przepisu Julii Child jest najlepsza, wyśmienita pod warunkiem, że:
– użyjemy świeżej smacznej cebuli,
– użyjemy smacznego bulionu warzywnego oraz
– wystarczająco długo będziemy smażyć, a wręcz karmelizować cebulę.
Zupę gotuje się długo, ale nie trzeba przy niej cały czas stać.
Wykonanie:
W dużym rądlu lub patelni o grubym dnie rozgrzewamy masło i olej. Dodajemy cebulę i smażymy na średniej mocy ok 25min, aż zmięknie. Następnie dodajemy sól i cukier i smażymy kolejne 20-30 min na średniej lub małej mocy palnika, aż cebula zacznie się karmelizować. posypujemy cebulę mąką i smażymy powoli 2 min cały czas mieszając. Następnie wlewamy 2 szklanki gorącego klarownego (przecedzonego) bulionu oraz koniak, mieszamy. Po rozmieszaniu cebuli z mąką w bulionie dolewamy pozostały bulion oraz wino. Na koniec na wolnym ogniu podgrzewamy zupę jeszcze ok 20-30 min.
W piekarniku zapiekamy grzanki z bagietki posypanej żółtym serem, które gorące i chrupiace podajemy obok do zupy lub wkładamy do talerza z zupą.
Smacznego!