RED VELVET ciasto z czerwonego aksamitu przepis

(na formę do Varomy + 6 muffinek)

  • 230g mąki
  • 3g kakao (1 łyżeczka)
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 175g masła miękkiego
  • 210g cukru
  • 3 jajka
  • 185g maślanki (prawdziwej gęstej) lub śmietany 18%gęstej
  • 90g mleka (temp. letnie)
  • 3/4 butelki barwnika McCornik (amerykański) lub 1/2 op.Wilton Red Red
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii


Wykonanie

  1. Cukier zmielić w thermomixie na puder 20s/obr 10
  2. Założyć motylek i dodać miękkie masło
  3. Ubijać masło z cukrem 5 min. obr. 3,5 i zwiększyć po 1 min na obr. 4
  4. W tym czasie przesiać mąkę z kakao
  5. Zmniejszyć obr na 3 i dodać po 1 jajku , dodać wanilię
  6. Barwnik wymieszać w mleku
  7. Dodać maślankę i mleko z barwnikiem obr wolne 2,5
  8. Dodać po łyżce szybko suche składniki na obr 2,5
  9. na sam KONIEC dodać sodę! szybko do blaszki i do letniego pieca 120”C
  10. Piec 35min. 175”C
  11. Po upieczeniu uchylić piekarnik i wyciągnąć z pieca ciasto po 10 min.
    Ostygnięte posmarować malinową FRUŻELINĄ:
  12. 150g malin z 30g cukru, zagotować na małym palniku,
    dodać do gorących owoców 3g żelatyny rozpuszczone w 15g zimnej wody
  13. dodać do gorących owoców 3g żelatyny rozpuszczone w 15g zimnej wody
    Masa z serka kremowego masła, bitej śmietany, cukru i wanilii
    200g serka , 70g miękkiego masła i 35g cukru zmiksować na puch, ana koniec dodać 300 g ubitej śmietany 36% i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii.delikatnie połączyć.


RED MIRROR GLAZE:

  • 28g wody
  • 30g cukru
  • 45g glukozy
  • 3g żelatyny rozpuszczonej w 15 g zimnej wody
  • 25g mleka skondensowanego słodzonego ( 2 łyżki)
  • 60g czekolady białej rozpuszczonej w ciepłej wodzie lub mikrofalówce)
  • 10g czekolady mlecznej j.w.
  • Barwnik kolor czerwony

Wykonanie:
1. zagotować wodę ,cukier, glukozę i zdjąć z palnika.

2. dodać rozpuszczoną żelatynę- wymieszać

3. dodać barwnik, potem mleko skondensowane i czekolady.

Wszystko dokładnie wymieszać przecedzić przez małe drobne sitko i w temp. 30”C polewać.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *