RED VELVET ciasto z czerwonego aksamitu przepis
(na formę do Varomy + 6 muffinek)
- 230g mąki
- 3g kakao (1 łyżeczka)
- 3/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 175g masła miękkiego
- 210g cukru
- 3 jajka
- 185g maślanki (prawdziwej gęstej) lub śmietany 18%gęstej
- 90g mleka (temp. letnie)
- 3/4 butelki barwnika McCornik (amerykański) lub 1/2 op.Wilton Red Red
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wykonanie
- Cukier zmielić w thermomixie na puder 20s/obr 10
- Założyć motylek i dodać miękkie masło
- Ubijać masło z cukrem 5 min. obr. 3,5 i zwiększyć po 1 min na obr. 4
- W tym czasie przesiać mąkę z kakao
- Zmniejszyć obr na 3 i dodać po 1 jajku , dodać wanilię
- Barwnik wymieszać w mleku
- Dodać maślankę i mleko z barwnikiem obr wolne 2,5
- Dodać po łyżce szybko suche składniki na obr 2,5
- na sam KONIEC dodać sodę! szybko do blaszki i do letniego pieca 120”C
- Piec 35min. 175”C
- Po upieczeniu uchylić piekarnik i wyciągnąć z pieca ciasto po 10 min.
Ostygnięte posmarować malinową FRUŻELINĄ: - 150g malin z 30g cukru, zagotować na małym palniku,
dodać do gorących owoców 3g żelatyny rozpuszczone w 15g zimnej wody - dodać do gorących owoców 3g żelatyny rozpuszczone w 15g zimnej wody
Masa z serka kremowego masła, bitej śmietany, cukru i wanilii
200g serka , 70g miękkiego masła i 35g cukru zmiksować na puch, ana koniec dodać 300 g ubitej śmietany 36% i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii.delikatnie połączyć.
RED MIRROR GLAZE:
- 28g wody
- 30g cukru
- 45g glukozy
- 3g żelatyny rozpuszczonej w 15 g zimnej wody
- 25g mleka skondensowanego słodzonego ( 2 łyżki)
- 60g czekolady białej rozpuszczonej w ciepłej wodzie lub mikrofalówce)
- 10g czekolady mlecznej j.w.
- Barwnik kolor czerwony
Wykonanie:
1. zagotować wodę ,cukier, glukozę i zdjąć z palnika.
2. dodać rozpuszczoną żelatynę- wymieszać
3. dodać barwnik, potem mleko skondensowane i czekolady.
Wszystko dokładnie wymieszać przecedzić przez małe drobne sitko i w temp. 30”C polewać.