Rabarbarowe Ślimaczki – przepis na Thermomix

Najlepsze ciasto drożdżowe na Świecie ! – przepis na Thermomix

Składniki:

Przepis na tortownicę lub rant o średnicy 30 cm.

Kleik:

  • 100 ml wody
  • 20 g mąki

Ciasto drożdżowe

  • 200g mleka
  • 20g cukru
  • 20g świeżych drożdży
  • 10g masła
  • 40g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 500g przesianej mąki (typ 650 lub 550)
  • 70g miekkiego masła

Nadzienie z rabarbaru:

  • 90g migdałów (łatki lub słupki)
  • 500g rabarbaru, bez łyka, pokrojonego
  • 2 szczypty cynamonu
  • 100g cukru trzcinowego
  • 15g skrobi ziemniaczanej
  • 60g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki

Polewa:

  • 70g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki cukru pudru 50g
  • 135-150g – serka kremowego (cream cheese)
  • opcjonalnie 1 łyżka soku z cytryny lub rumu

Wykonanie:

Kleik:

Na patelnię wlać 100g wody, dodać 20g mąki i rózgą lub łopatką połączyć na gładką masę. Podgrzać, doprowadzić do zgęstnienia/ zagotowania- cały czas mieszając. Przełożyć do miseczki i ostudzić kleik (można wykonać dzień wcześniej i przechowywać w lodówce).

Ciasto drożdżowe: .

Do czystego naczynia wlać 200g mleka, 20g cukru, 20g drożdży i 10g masła podgrzać 37 C/ 3 min/ obr. 1.

Następnie dodać pozostałe skladniki (cukier, sól, cynamon, jajko, żółtko, mąkę przesianą, kleik) i ustawić 3 min/ tryb wyrabianie ciasta.

Następnie dodać 70g masła miękkiego i ponownie wyrabiać- 6 min/ tryb wyrabianie ciasta.

Gotowe ciasto drożdżowe przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ~ 1 godz.

Nadzienie:

Do naczynia miksującego wsypać 50g migdałów i rozdrobnić 3s/obr 6, przełożyć do innego naczynia odstawić

Do naczynia miksującego włożyć 250g rabarbaru, rozdrobnić 5-7s/ obr 6. Przełożyć do koszyczka, odcisnąć mocno nadmiar soku. Powtórzyć czynność z pozostałym rabarbarem.

Do naczynia miksującego włożyć odsączony rabarbar, rozdrobnione migdały, masło, cukier, cynamon i skrobię, wymieszać 10s/ obr. 3.

Na oprószonym mąką blacie rozwałkować wyrośnięte ciasto na kształt prostokąta (ok. 35 x 50cm), następnie na ciasto przełożyć masę rabarbarową i rozsmarować ją za pomocą kopytski. Na wierzchu posypać pozostałymi płatkami migdałów następnie zwinąć ciasto wzdłuż dłuższego brzegu w roladę, pokroić na 12 równych kawałków i ułożyć w przygotowanej wcześniej formie rozcięciami ku górze (najlepiej przecinać nitką) Przykryć folią lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 180’C.

Piec 25-30 min ( 180C) lub do czasu aż ślimaczki nabiorą złotobrązowego koloru.

Pieczenie z sensorem- temp. docelowa 92’C wewnątrz ślimaczków. (W moim piekarniku w dolnej komorze DualCook 180’C dolna grzałka +termoobieg 4min potem tylko termoobieg 15 min i sensor zasygnalizował koniec !! Ciasto drożdżowe wyszło idealnie puszyste- ani nie przesuszone, ani nie surowe 🙂

Polewa:

Masło ubić z cukrem pudrem na puszystą masę około 4 -5 min. Następnie dodać serek i sok z cytryny i krótko zmiksować do połączenia składników.

Masę rozsmarować na przestygnięte ślimaczki.

Przechowywać poza lodówką pod przykryciem.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *