Jagodzianki – przepis na Thermomix

16 szt. – 70g ciasta na 1 sztukę

KLEIK:

  • 100 g wody
  • 20 g mąki
    ~ wodę połączyć z mąką na gładką masę,mocno podgrzać na patelni, by doprowadzić do zgęstnienia cały czas mieszając. Przełożyć do miseczki i ostudzić kleik (można wykonać dzień wcześniej i przechowywać w lodówce).

CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 210g mleka
  • 30g świeżych drożdży (lub 10g suchych drożdży)
  • 30g cukru

~ z powyższych 3 składników zrobić w TM rozczyn 3min/37C/ obr1, potem dodać:

  • 600g przesianej mąki (typ 650 lub 550)
  • kleik – wystudzony
  • 60g cukru
  • 2 jajka L
  • 1 łyżeczka wanilii (pasta lub cukier)
  • 1/2 łyżeczki soli

~ Wyrobić ciasto pierwszy raz 4 min/ tryb wyrabiania ciasta,

  • + dodać 120 g miękkiego masła (lekko roztopione, ale nie do końca).

~ Wyrobić ciasto drugi raz 5 min/ tryb wyrabiania ciasta.
Przełożyć do miski wysmarowanej masłem, odstawić na 1- 1,5h.

~ w tym czasie zrobić kruszonkę w naczyniu po cieście i włożyć ją do lodówki.

Kruszonka:

  • 70g mąki pszennej
  • 50g cukru ( białego lub brązowego)
  • 40g masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

~ Wymieszać w naczyniu 2 x Turbo 2 s.

Nadzienie:

  • 800g jagód ( po 4-5 łyżeczek / szt. = ok. 50g)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 pełne łyżki skrobi ziemn. lub kukurydzianej

Mąkę połączyć z cukrem i dodać do jagód tuż przed klejeniem, by jagody nie puściły soku // można połączyć w 2 turach

Do posmarowania 1/2 jajka + 3 łyżki mleka.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, krótko zagnieść, ale nie wtłaczać więcej mąki do ciasta. Podzielić ciasto na 16 kawałków odważając po 70g (wyjdą z takiej porcji duże jagodzianki). Każdą porcję ciasta ugnieść na blacie i przełożyć do miseczki (jak na filmiku, wypełnić jagodami i dobrze skleić). Sklejoną stroną kłaść na blachę wyłożoną papierem. Pozostawić uformowane jagodzianki na 15 min pod ściereczką, na koniec posmarować jajkiem i posypać kruszonką. Piec 18-20 min 185’C ( 10 min grzałki z termoobiegiem, +8 min tylko grzałki góra-dół).
Można posypać cukrem pudrem po wystygnięciu.

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *