Sernik baskijski – przepis na Thermomix

Oryginalny sernik baskijski z cukierni La Viña jest nierówny, lekko spalony. Składa się tylko z 5 składników (ser kremowy, cukier, jaja, mąka i gęsta śmietana) i nie posiada kruchego ani ciasteczkowego spodu (mój przepis jest jednak na spodzie ciasteczkowym, bo taki wolę). Dzięki pieczeniu w wysokiej temperaturze na wierzchu tworzy się skarmelizowana skorupka.

Ważne: Tortownicę ( dno i boki) należy wyłożyć podwójnie, albo 2 warstwami papieru do pieczenia albo folią aluminiową i papierem do pieczenia (masę serową wylewamy na papier). Papier powinien wystawać ponad boki tortownicy 3 cm, ponieważ sernik wysoko wyrasta podczas pieczenia a potem opada.

  1. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową ( spód + boki), a na folię wyłożyć zmięty wcześniej i rozprostowany papier do pieczenia – papier musi wystawać min. 3 cm po bokach w górę.
  2. Do naczynia miksującego włożyć ciastka, rozdrobnić 15sek./ obr. 4 i przesypać do miski.
  3. Do naczynia włożyć masło, podgrzać 2 min/ 75C/ obr. 1
  4. Następnie do masła dosypać rozdrobnione ciastka i całość wymieszać 15sek./ obr 4 wsteczne.
  5. Ciastka wyłożyć na dno tortownicy i mocno docisnąć! Podpiec 5 min w temp. 200C wyciągnąć z piekarnika i ostudzić.
  6. Piekarnik rozgrzać teraz do temp. 240C góra dół lub dół i termoobieg ( piec w dolnej części piekarnika).
  7. Do osobnej miseczki wybić jajka i roztrzepać je widelcem.
  8. Do czystego naczynia w Thermomix włożyć serek śmietankowy + mascarpone + cukier + ekstrakt waniliowy zmiksować 20 sek./ obr 6.
  9. Zgarnąć kopystką ze ścianek dodać całą śmietanę kremówkę + sok z cytryny i ustawić 20 sek./ obr. 4 wsteczne i w tym czasie przez otwór w pokrywe powoli wlać roztrzepane jajka – nie wydłużać czasu, aby nie napowietrzyć masy.
  10. Masę serową wylać do tortownicy na ciasteczkowy spód i kilka razy o blat stuknąć aby pozbyć się pęcherzyków powietrza z masy.
  11. Tortownicę włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 35-40 min.
  12. Po tym czasie wyłączyć grzanie, lekko uchylić drzwiczki w piekarniku i pozostawić sernik na minimum 30 min przed wyciągnięciem.
  13. Sernik wystudzić przed włożeniem do lodówki ( ja osobiście nie wkładam sernika do lodówki).

Formę tortownicy można rozpiąć i wyciągnąć sernik dopiero po całkowitym ostydzeniu tj. po min. 6h.

Wskazówki:

* Sernik baskijski piecze się na bazie serka kremowego (bardziej podobnego do serka topionego niż do polskiego twarogu). Można użyć mix serka typu “Philadelphia“, “Twój smak Piątnica” lub “Serka śmietankowego nie tylko do sushi“.

* Dodanie 2 łyżek soku z cytryny powoduje dodatkowe zakwaszenie śmietany kremówki, przez co efekt jest jeszcze bardziej zbliżony do oryginału gdyż oryginalny sernik baskijski pieczony jest z regionalnych nabiałów.

Przepis autorski, nie kopiuj w internecie!


ZASTANAWIASZ SIĘ NAD ZAKUPEM URZĄDZENIA THERMOMIX ?

Umów się ze mną na prezentację.

Dojeżdżam do klientów w Kraków,  ZielonkiMichałowice,  Trzebinia,  Chrzanów,  Wieliczka,  Skawina,  OlkuszSkała,  Brzesko,  Bochnia,  Tarnów,  Nowy Targ,  Zakopane, Myślenice, Niepołomice,  Katowice,  Kielce, Chorzów, województwo małopolskie, województwo śląskie, Cała Polska online.

Przedstawiciel Handlowy Thermomix Iwona Mendel-Pierzchała

Zadzwoń: 502-358-059

Nie przegap nowości i zobacz więcej:
https://thermomiprzedstawiciel.pl/
https://thermokuchnia.pl/

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *