Sernik baskijski – przepis na Thermomix

Oryginalny sernik baskijski z cukierni La Viña jest nierówny, lekko spalony. Składa się tylko z 5 składników (ser kremowy, cukier, jaja, mąka i kwaśna śmietana) i nie posiada kruchego ani ciasteczkowego spodu. Dzięki pieczeniu w wysokiej temperaturze na wierzchu tworzy się skarmelizowana skorupka.

Ważne: Tortownicę ( dno i boki) należy wyłożyć podwójnie, albo 2 warstwami papieru do pieczenia albo folią aluminiową i papierem do pieczenia (masę serową wylewamy na papier). Papier powinien wystawać ponad boki tortownicy 3 cm, ponieważ sernik wysoko wyrasta podczas pieczenia, a potem opada.

SKŁADNIKI:

ciastecza digestives
masło
serek śmietankowy*
mascarpone
cukier drobny
jaja
śmietana kremówka 36%
sól
ekstrakt waniliowy
sok z cytryny + otarta skórka

TORTOWNICA 23 cm

180g
35g
750g
250g
250g
6
400ml
1/4łyżeczki
1 łyżeczka
2 łyżki

TORTOWNICA 26 cm

210g
45g
900g
300g
300g
7
400ml+60ml śmiet. 30%
1/4łyżeczki
1 łyżeczka
2 łyżki

  1. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową ( spód + boki), a na folię wyłożyć zmięty wcześniej i rozprostowany papier do pieczenia – papier musi wystawać min. 3 cm po bokach w górę.
  2. Do naczynia miksującego włożyć ciastka, rozdrobnić 15sek./ obr. 4 i przesypać do miski.
  3. Do naczynia włożyć masło, podgrzać 2 min/ 75C/ obr. 1
  4. Następnie do masła dosypać rozdrobnione ciastka i całość wymieszać 15sek./ obr 4 wsteczne.
  5. Ciastka wyłożyć na dno tortownicy i mocno docisnąć! Podpiec 5 min w temp. 200C wyciągnąć z piekarnika i ostudzić.
  6. Piekarnik rozgrzać teraz do temp. 240C góra dół lub dół i termoobieg ( piec w dolnej części piekarnika).
  7. Do osobnej miseczki wybić jajka i roztrzepać je widelcem.
  8. Do czystego naczynia w Thermomix włożyć serek śmietankowy + mascarpone + cukier + ekstrakt waniliowy zmiksować 20 sek./ obr 6.
  9. Zgarnąć kopystką ze ścianek dodać całą śmietanę kremówkę + sok z cytryny i ustawić 20 sek./ obr. 4 wsteczne i w tym czasie przez otwór w pokrywe powoli wlać roztrzepane jajka – nie wydłużać czasu, aby nie napowietrzyć masy.
  10. Masę serową wylać do tortownicy na ciasteczkowy spód i kilka razy o blat stuknąć aby pozbyć się pęcherzyków powietrza z masy.
  11. Tortownicę włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 35-40 min.
  12. Po tym czasie wyłączyć grzanie, lekko uchylić drzwiczki w piekarniku i pozostawić sernik na minimum 30 min przed wyciągnięciem.
  13. Sernik wystudzić przed włożeniem do lodówki ( ja osobiście nie wkładam sernika do lodówki).

Formę tortownicy można rozpiąć i wyciągnąć sernik dopiero po całkowitym ostydzeniu tj. po min. 6h.

Wskazówki:

* Sernik baskijski piecze się na bazie serka kremowego (bardziej podobnego do serka topionego niż do polskiego twarogu). Można użyć mix serka typu “Philadelphia”, ” Twój smak Piątnica” lub ” Serka śmietankowego nie tylko do sushi”.

* Dodanie 2 łyżek soku z cytryny powoduje dodatkowe zakwaszenie śmietany kremówki, przez co efekt jest jeszcze bardziej zbliżony do oryginału gdyż oryginalny sernik baskijski pieczony jest z regionalnych nabiałów.

Przepis autorski, nie kopiuj!


ZASTANAWIASZ SIĘ NAD ZAKUPEM URZĄDZENIA THERMOMIX ?

Umów się ze mną na prezentację.

Dojeżdżam do klientów w Kraków,  ZielonkiMichałowice,  Trzebinia,  Chrzanów,  Wieliczka,  Skawina,  OlkuszSkała,  Brzesko,  Bochnia,  Tarnów,  Nowy Targ,  Zakopane, Myślenice, Niepołomice,  Katowice,  Kielce, Chorzów, województwo małopolskie, województwo śląskie, Cała Polska online.

Przedstawiciel Handlowy Thermomix Iwona Mendel-Pierzchała

Zadzwoń: 502-358-059



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *