Sernik baskijski – przepis na Thermomix
Oryginalny sernik baskijski z cukierni La Viña jest nierówny, lekko spalony. Składa się tylko z 5 składników (ser kremowy, cukier, jaja, mąka i kwaśna śmietana) i nie posiada kruchego ani ciasteczkowego spodu. Dzięki pieczeniu w wysokiej temperaturze na wierzchu tworzy się skarmelizowana skorupka.
Ważne: Tortownicę ( dno i boki) należy wyłożyć podwójnie, albo 2 warstwami papieru do pieczenia albo folią aluminiową i papierem do pieczenia (masę serową wylewamy na papier). Papier powinien wystawać ponad boki tortownicy 3 cm, ponieważ sernik wysoko wyrasta podczas pieczenia, a potem opada.
SKŁADNIKI:
ciastecza digestives
masło
serek śmietankowy*
mascarpone
cukier drobny
jaja
śmietana kremówka 36%
sól
ekstrakt waniliowy
sok z cytryny + otarta skórka
TORTOWNICA 23 cm
180g
35g
750g
250g
250g
6
400ml
1/4łyżeczki
1 łyżeczka
2 łyżki
TORTOWNICA 26 cm
210g
45g
900g
300g
300g
7
400ml+60ml śmiet. 30%
1/4łyżeczki
1 łyżeczka
2 łyżki
- Tortownicę wyłożyć folią aluminiową ( spód + boki), a na folię wyłożyć zmięty wcześniej i rozprostowany papier do pieczenia – papier musi wystawać min. 3 cm po bokach w górę.
- Do naczynia miksującego włożyć ciastka, rozdrobnić 15sek./ obr. 4 i przesypać do miski.
- Do naczynia włożyć masło, podgrzać 2 min/ 75C/ obr. 1
- Następnie do masła dosypać rozdrobnione ciastka i całość wymieszać 15sek./ obr 4 wsteczne.
- Ciastka wyłożyć na dno tortownicy i mocno docisnąć! Podpiec 5 min w temp. 200C wyciągnąć z piekarnika i ostudzić.
- Piekarnik rozgrzać teraz do temp. 240C góra dół lub dół i termoobieg ( piec w dolnej części piekarnika).
- Do osobnej miseczki wybić jajka i roztrzepać je widelcem.
- Do czystego naczynia w Thermomix włożyć serek śmietankowy + mascarpone + cukier + ekstrakt waniliowy zmiksować 20 sek./ obr 6.
- Zgarnąć kopystką ze ścianek dodać całą śmietanę kremówkę + sok z cytryny i ustawić 20 sek./ obr. 4 wsteczne i w tym czasie przez otwór w pokrywe powoli wlać roztrzepane jajka – nie wydłużać czasu, aby nie napowietrzyć masy.
- Masę serową wylać do tortownicy na ciasteczkowy spód i kilka razy o blat stuknąć aby pozbyć się pęcherzyków powietrza z masy.
- Tortownicę włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 35-40 min.
- Po tym czasie wyłączyć grzanie, lekko uchylić drzwiczki w piekarniku i pozostawić sernik na minimum 30 min przed wyciągnięciem.
- Sernik wystudzić przed włożeniem do lodówki ( ja osobiście nie wkładam sernika do lodówki).
Formę tortownicy można rozpiąć i wyciągnąć sernik dopiero po całkowitym ostydzeniu tj. po min. 6h.
Wskazówki:
* Sernik baskijski piecze się na bazie serka kremowego (bardziej podobnego do serka topionego niż do polskiego twarogu). Można użyć mix serka typu “Philadelphia”, ” Twój smak Piątnica” lub ” Serka śmietankowego nie tylko do sushi”.
* Dodanie 2 łyżek soku z cytryny powoduje dodatkowe zakwaszenie śmietany kremówki, przez co efekt jest jeszcze bardziej zbliżony do oryginału gdyż oryginalny sernik baskijski pieczony jest z regionalnych nabiałów.
Przepis autorski, nie kopiuj!
ZASTANAWIASZ SIĘ NAD ZAKUPEM URZĄDZENIA THERMOMIX ?
Umów się ze mną na prezentację.
Dojeżdżam do klientów w Kraków, Zielonki, Michałowice, Trzebinia, Chrzanów, Wieliczka, Skawina, Olkusz, Skała, Brzesko, Bochnia, Tarnów, Nowy Targ, Zakopane, Myślenice, Niepołomice, Katowice, Kielce, Chorzów, województwo małopolskie, województwo śląskie, Cała Polska online.
Przedstawiciel Handlowy Thermomix Iwona Mendel-Pierzchała
Zadzwoń: 502-358-059