Quiche ze szparagami i szynką szwarcwaldzką

Wyjątkowo kruchy spód z puszystą jajeczno-serową masą.

QUICHE [czyt. kisz]

Najszybciej do wykonania w Thermomix. Można też jak każdy przepis wykonać przy pomocy innych mikserów lub ręcznie.

Składniki:

Ciasto

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 50 g wody
  • ½ łyżeczki soli

Nadzienie

  • 100 g sera mozzarella,
  • 500 g wody,
  • 350 g zielonych szparagów, bez twardych końcówek,
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej, w plastrach,
  • 50 g boczku surowego wędzonego,
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu,
  • 2 jajka,
  • 1 szczypta soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego.

Wykonanie:

Ciasto

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  2. Składniki na ciasto połączyć – szybko zagnieść i z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 20 min.
  3. Na blacie lub papierze rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty (Ø 24 cm). Ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, na wierzch położyć obciążniki lub fasolę ( aby ciasto nie wyrosło). Piec 20 min (200°C).

Nadzienie

  1. Ser zetrzeć lub pokroić w plasterki
  2. Szparagi ugotować na parze ( około 6 min) lub w wąskim garnku ( około 4 min) w taki sposób, żeby główki wystawały powyżej poziomu wodu gdyż są najdelikatniejsze.
  3. Na podpieczonym spodzie rozłożyć zawinięte szparagi w plaster szynki (po 2-3 szparagi do 1 plastra), układać na wierzchu ciasta jak na zdjęciu. Całość posypać serem.
  4. Boczek pokrojony w kostkę podrumienić na patelni i posyać pomiędzy szparagami.
  5. Śmietanę, jajka połączyć mikserem lub trzepaczką, dodać sól i pieprz. wszystko dobrze wymieszać lub zmiksować. Jednolitą masą polać powierzchnię ciasta.
  6. Piec 35-40 min (200°C), w razie potrzeby po 30 min przykryć folią aluminiową.
  7. Po upieczeniu pozostawić na 10 min do stężenia masy jajecznej.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *