Papryka faszerowana po meksykańsku

Danie inspirowane kuchnią meksykańską czyli zdrowo, kolorowo i światowo bez wychodzenia z domu.

Składniki

  • 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 4 papryki, różnokolorowe
  • 80 g cebuli,
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili, świeża, bez gniazd nasiennych,
  • 5 gałązek kolendry, świeżej, tylko liście,
  • 1 ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • 1 łyżeczka chili, mielonego
  • 300 g mięsa z indyka, mielonego,
  • 120 – 150 g kukurydzy, konserwowej, odsączonej z zalewy
  • 200 g czerwonej fasoli, z puszki, odsączonej z zalewy
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • ½ – 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
  • 8 plastrów sera żółtego
  • 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem, posiekane do posypania na koniec

Wykonanie w urządzeniu Thermomix lub tradycyjnie z użyciem patelni.:

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Dużą blachę do ciasta posmarować oliwą za pomocą pędzelka, odstawić.
  2. Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć białe części i gniazda nasienne, ułożyć na przygotowanej blasze, przeciętymi częściami do góry. Piec 20-25 min (200°C), aż papryki zmiękną i zaczną się przypiekać. W między czasie przygotować nadzienie.
  3. Pokroić cebulę, czosnek, chili i podsmażyć na patelnii na oliwie doprawiając kolendrą, kminem rzymskim, papryką wędzoną i chili mielonym, wymieszać. Dodać mięso, fasolę, kukurydzę, koncentrat pomidorowy, sól i paprykę słodką, przemieszać, dusić na patelni około 10 min na średnim ogniu.
  4. Papryki wyciągnąć z piekarnika, szybko wypełnić nadzieniem. Na każdej papryce ułożyć 1 plaster sera i ponownie włożyć do piekarnika. Piec kolejne 5 min (200°C), aż ser się rozpuści. Papryki faszerowane po meksykańsku posypać zieloną cebulką ze szczypiorkiem.

Można podać solo, z kaszą kuskus lub pieczywem.


Więcej informacji o urządzeniu Thermomix -> kliknij tutaj
Aktualne promocje -> kliknij tutaj

Galeria -> kliknij tutaj



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.