Pierogi z truskawkami – przepis na najlepsze ciasto

Ciasto na pierogi – przepis idealny

Składniki:

500 g mąki pszennej typ 500

40 g oliwy z oliwek

300 g/ ml gorącej wody

¼ łyżeczki soli

Wykonanie :

Wariant w Thermomix:

Do naczynia wsypać mąkę, dodać oliwę. Zagotować w czajniku wodę i po 5 min od zagotowania wlać do mąki i oliwy wodę z czajnika. Dodać sól i wyrabiać ciasto 2 min w trybie wyrabiania ciasta, wyrobione ciasto jest już gotowe do rozwałkowania i lepienia pierogów. Wyłożyć ciasto z naczynia na lekko oprószoną mąką stolnicę (można ciasto pozostawić na 10 min przykryte folią spożywczą, by chwilę odpoczęło) i rozwałkować najlepiej w dwóch partiach, wycinać krążki i lepić pierogi.

Do ciasta wkładać bardzo dojrzałe truskawki które można delikatnie oprószyć mąką ziemniaczaną. Pierogi gotować wrzucając na gotującą się wodę i od wypłyniecia na wierzch gotować na średnim ogniu 2 min. Pierogi można podać polane słodką śmietanką lub śmietanką z jogurtem. Smacznym dodatkiem jest również sos truskawkowy – przepis na cookidoo.

Ciasto bez jajek po ugotowaniu jest delikatne i bardzo sprzężyste. Idealne.

Wariant bez użycia Thermomix:

Do miski wsypać mąkę, dodać oliwę. Zagotować w czajniku wodę i po 5 min od zagotowania wlać do mąki i oliwy wodę z czajnika. Dodać sól i wyrabiać ciasto do połączenia składników – wstępnie nożem ( ze względu na temperaturę) a następnie wyrzucić na stolnicę i zagnieść.

Dalej jak wyżej.



Więcej informacji o urządzeniu Thermomix -> kliknij tutaj

Aktualne promocje -> kliknij tutaj
Galeria -> kliknij tutaj



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.