Pierogi z truskawkami – przepis na najlepsze ciasto
Ciasto na pierogi – przepis idealny
Składniki:
500 g mąki pszennej typ 500
40 g oliwy z oliwek
300 g/ ml gorącej wody
¼ łyżeczki soli
Wykonanie :
Wariant w Thermomix:
Do naczynia wsypać mąkę, dodać oliwę. Zagotować w czajniku wodę i po 5 min od zagotowania wlać do mąki i oliwy wodę z czajnika. Dodać sól i wyrabiać ciasto 2 min w trybie wyrabiania ciasta, wyrobione ciasto jest już gotowe do rozwałkowania i lepienia pierogów. Wyłożyć ciasto z naczynia na lekko oprószoną mąką stolnicę (można ciasto pozostawić na 10 min przykryte folią spożywczą, by chwilę odpoczęło) i rozwałkować najlepiej w dwóch partiach, wycinać krążki i lepić pierogi.
Do ciasta wkładać bardzo dojrzałe truskawki które można delikatnie oprószyć mąką ziemniaczaną. Pierogi gotować wrzucając na gotującą się wodę i od wypłyniecia na wierzch gotować na średnim ogniu 2 min. Pierogi można podać polane słodką śmietanką lub śmietanką z jogurtem. Smacznym dodatkiem jest również sos truskawkowy – przepis na cookidoo.
Ciasto bez jajek po ugotowaniu jest delikatne i bardzo sprzężyste. Idealne.
Wariant bez użycia Thermomix:
Do miski wsypać mąkę, dodać oliwę. Zagotować w czajniku wodę i po 5 min od zagotowania wlać do mąki i oliwy wodę z czajnika. Dodać sól i wyrabiać ciasto do połączenia składników – wstępnie nożem ( ze względu na temperaturę) a następnie wyrzucić na stolnicę i zagnieść.
Dalej jak wyżej.
Więcej informacji o urządzeniu Thermomix -> kliknij tutaj
Aktualne promocje -> kliknij tutaj
Galeria -> kliknij tutaj