Papryka faszerowana po meksykańsku
Danie inspirowane kuchnią meksykańską czyli zdrowo, kolorowo i światowo bez wychodzenia z domu.
Składniki
- 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 4 papryki, różnokolorowe
- 80 g cebuli,
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili, świeża, bez gniazd nasiennych,
- 5 gałązek kolendry, świeżej, tylko liście,
- 1 ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 2 łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- 1 łyżeczka chili, mielonego
- 300 g mięsa z indyka, mielonego,
- 120 – 150 g kukurydzy, konserwowej, odsączonej z zalewy
- 200 g czerwonej fasoli, z puszki, odsączonej z zalewy
- 40 g koncentratu pomidorowego
- ½ – 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
- 8 plastrów sera żółtego
- 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem, posiekane do posypania na koniec
Wykonanie w urządzeniu Thermomix lub tradycyjnie z użyciem patelni.:
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Dużą blachę do ciasta posmarować oliwą za pomocą pędzelka, odstawić.
- Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć białe części i gniazda nasienne, ułożyć na przygotowanej blasze, przeciętymi częściami do góry. Piec 20-25 min (200°C), aż papryki zmiękną i zaczną się przypiekać. W między czasie przygotować nadzienie.
- Pokroić cebulę, czosnek, chili i podsmażyć na patelnii na oliwie doprawiając kolendrą, kminem rzymskim, papryką wędzoną i chili mielonym, wymieszać. Dodać mięso, fasolę, kukurydzę, koncentrat pomidorowy, sól i paprykę słodką, przemieszać, dusić na patelni około 10 min na średnim ogniu.
- Papryki wyciągnąć z piekarnika, szybko wypełnić nadzieniem. Na każdej papryce ułożyć 1 plaster sera i ponownie włożyć do piekarnika. Piec kolejne 5 min (200°C), aż ser się rozpuści. Papryki faszerowane po meksykańsku posypać zieloną cebulką ze szczypiorkiem.
Można podać solo, z kaszą kuskus lub pieczywem.
Więcej informacji o urządzeniu Thermomix -> kliknij tutaj
Aktualne promocje -> kliknij tutaj
Galeria -> kliknij tutaj