Quiche ze szparagami i szynką szwarcwaldzką
Wyjątkowo kruchy spód z puszystą jajeczno-serową masą.
QUICHE [czyt. kisz]
Najszybciej do wykonania w Thermomix. Można też jak każdy przepis wykonać przy pomocy innych mikserów lub ręcznie.
Składniki:
Ciasto
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 50 g wody
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie
- 100 g sera mozzarella,
- 500 g wody,
- 350 g zielonych szparagów, bez twardych końcówek,
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej, w plastrach,
- 50 g boczku surowego wędzonego,
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu,
- 2 jajka,
- 1 szczypta soli,
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego.
Wykonanie:
Ciasto
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Składniki na ciasto połączyć – szybko zagnieść i z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 20 min.
- Na blacie lub papierze rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty (Ø 24 cm). Ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, na wierzch położyć obciążniki lub fasolę ( aby ciasto nie wyrosło). Piec 20 min (200°C).
Nadzienie
- Ser zetrzeć lub pokroić w plasterki
- Szparagi ugotować na parze ( około 6 min) lub w wąskim garnku ( około 4 min) w taki sposób, żeby główki wystawały powyżej poziomu wodu gdyż są najdelikatniejsze.
- Na podpieczonym spodzie rozłożyć zawinięte szparagi w plaster szynki (po 2-3 szparagi do 1 plastra), układać na wierzchu ciasta jak na zdjęciu. Całość posypać serem.
- Boczek pokrojony w kostkę podrumienić na patelni i posyać pomiędzy szparagami.
- Śmietanę, jajka połączyć mikserem lub trzepaczką, dodać sól i pieprz. wszystko dobrze wymieszać lub zmiksować. Jednolitą masą polać powierzchnię ciasta.
- Piec 35-40 min (200°C), w razie potrzeby po 30 min przykryć folią aluminiową.
- Po upieczeniu pozostawić na 10 min do stężenia masy jajecznej.