Tarta z kremem śmietankowo-serowym z białą czekoladą i owocami

Składniki ciasto:

  • 220 g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru
  • 120 g masło zimne
  • 3 zółtka
  • 50 g zmielonych migdałów

Tarta o średnicy: 28cm.

Wykonanie:

  1. Do naczynia wsypać suche składniki ( mąka, mąka migdałowa, cukier) i masło i zmiksować tryb turbo 2x 2s.
  2. Dodać żółtka i wymieszać 20 sec/obr. 5.
  3. Ciasto wyłożyć na opruszony mąką blat, rozwałkować ( dla ułatwienia górę przykryć folią spożywczą) na średnicę większą o 3 cm niż średnica blachy do tarty.
  4. Ciastem wyłożyć formę, ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki ( lub zamrażalnika) na 30 min.
  5. Mocno schłodzoną formę z ciastem włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec w dolnej części 20-25 min w temperaturze 180C ( brzegi dobrze zabezpieczyć folią aluminiową ). Ciasto ostudzić.

Składniki na krem serowo śmietanowy z białą czekoladą:

  • 500g mascarpone w temperaturze pokojowej
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g białej czekolady
  • 12 g żelatyny (2 czubate łyżeczki) + 40 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią

Wykonanie:

  1. Żelatynę zalać zimną wodą – odstawić.
  2. Połamać białą czekoladę.
  3. Smietanę mocno podgrzać ( nie gotować) i zalać śmietaną połamaną czekoladę i dokładnie wymieszać aż czekolada się rozpuści.
  4. Dodać napełczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać, przykryć folią i wystudzić.
  5. Delikatne wymieszać serek mascarpone z cukrem z wanilią, następnie dodać ostuszoną śmietankę czekoladową z żelatyną i krótko wymieszać ( w naczyniu miksującym z motylkiem obroty wsteczne obr. 3).
  6. Krem wyłożyć na tartę i wyrównać. Wstawić do lodówki na 2h.

Tartę udekorować owocami np. Maliny, jeżyny, truskawki, pożeczka, borówka itp).

Na koniec rozpuścić 2 łyżki galaretki (30g)  ( np. truskawkowej) w 40 ml gorącej wody i pędzelkiem posmarować owoce – będą się szkliły i na dłużej zachowają świeżość. Tartę przechowywać w lodówce.

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *