Tarta z kremem śmietankowo-serowym z białą czekoladą i owocami
Składniki ciasto:
- 220 g mąki pszennej
- 70 g cukru pudru
- 120 g masło zimne
- 3 zółtka
- 50 g zmielonych migdałów
Tarta o średnicy: 28cm.
Wykonanie:
- Do naczynia wsypać suche składniki ( mąka, mąka migdałowa, cukier) i masło i zmiksować tryb turbo 2x 2s.
- Dodać żółtka i wymieszać 20 sec/obr. 5.
- Ciasto wyłożyć na opruszony mąką blat, rozwałkować ( dla ułatwienia górę przykryć folią spożywczą) na średnicę większą o 3 cm niż średnica blachy do tarty.
- Ciastem wyłożyć formę, ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki ( lub zamrażalnika) na 30 min.
- Mocno schłodzoną formę z ciastem włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec w dolnej części 20-25 min w temperaturze 180C ( brzegi dobrze zabezpieczyć folią aluminiową ). Ciasto ostudzić.
Składniki na krem serowo śmietanowy z białą czekoladą:
- 500g mascarpone w temperaturze pokojowej
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g białej czekolady
- 12 g żelatyny (2 czubate łyżeczki) + 40 ml wody
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
Wykonanie:
- Żelatynę zalać zimną wodą – odstawić.
- Połamać białą czekoladę.
- Smietanę mocno podgrzać ( nie gotować) i zalać śmietaną połamaną czekoladę i dokładnie wymieszać aż czekolada się rozpuści.
- Dodać napełczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać, przykryć folią i wystudzić.
- Delikatne wymieszać serek mascarpone z cukrem z wanilią, następnie dodać ostuszoną śmietankę czekoladową z żelatyną i krótko wymieszać ( w naczyniu miksującym z motylkiem obroty wsteczne obr. 3).
- Krem wyłożyć na tartę i wyrównać. Wstawić do lodówki na 2h.
Tartę udekorować owocami np. Maliny, jeżyny, truskawki, pożeczka, borówka itp).
Na koniec rozpuścić 2 łyżki galaretki (30g) ( np. truskawkowej) w 40 ml gorącej wody i pędzelkiem posmarować owoce – będą się szkliły i na dłużej zachowają świeżość. Tartę przechowywać w lodówce.