SERNIK SPECULOOS – przepis
Składniki:
SPÓD:
- 125g ciasteczek korzennych Lotus
- 125g biszkoptów Lady Fingers
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 100g masła
MASA SEROWA:
- 850g sera twarogowego tłustego 3x mielonego (zmielić w Thermomix).
- 400g serka mascarpone (Galbani)
- 5 jajek L
- 120g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 200g śmietanki 30%
- 400 g kremu korzennego LOTUS*
POLEWA:
- 100g kremu LOTUS
- 70g śmietanki 30%
- 70g białej czekolady
Do dekoracji:
- 3 ciastka LOTUS
- płatki róży
*w przepisie wykorzystałam przepis na krem z ciastek korzennych z Książki Jadalne Prezenty Thermomix.
*przepis na krem korzenny Speculoos jest na platformie cookidoo.
WYKONANIE
SPÓD:
- Ciasteczka i biszkopty rozdrobnić w naczyniu: 10s/obr.6 i wysypać z naczynia do miseczki.
- Do naczynia wrzucić 3 ciastka i zmielić 5s/obr.6, wysypać do osobnej miseczki i zachować do dekoracji.
- Do naczynia włożyć masło w kawałkach i podgrzać 3min/ 60*C/ obr.1.
- Do masła dodać rozdrobnione ciasteczka z biszkoptami, cynamon i wymieszać 30s/ obr 4.
- Przełożyć do tortownicy (26-28cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód i boki), mocno docisnąć i podpiec w rozgrzanym piekaniku (175C) 5 min, wyciągnąć z pieca i ostudzić.
- W tym czasie wykonać masę serową.
MASA SEROWA:
- Do czystego i suchego naczynia wsypać cukier trzcinowy i zmiksować 10s/obr.10.
- Cukier wysypać z naczynia, a do naczynia włożyć twaróg i zmielić 30s/ obr. 6, zgarnąć kopystką i ponownie zmielić 20s/ obr. 6.
- Dodać do twarogu wszystkie pozostałe składniki na masę serową (plus zmielony cukrier) i wymieszać 20s/obr.5 -pomagamy mieszać za pomocą kopystki od góry.
- Przelać masę do tortownicy na spód ciasteczkowy i wyrównać wierzch.
- W piekarniku w tyle umieścić 2-3 kokilki z wodą dla wytworzenia pary podczas pieczenia sernika i rozgrzać do 175C.
- Tortotnicę umieścić w rozgrzanym piekarniku // u mnie w piekarniku dual cook w dolnej komorze poziom 2 od dołu//
- Pieczenie:
- pierwsze 10 min w 175C dolna grzałka + termoobieg
- następnie wyłączyć dolną grzałkę i piec kolejne 60 min w 175C tylko termoobieg.
- Po tym czasie nie otwierać piekarnika przez 30-40 min, następnie uchylić drzwiczki. Sernik wyciągnąć z pieca po 2 godzinach – przestygnięty.
SERNIK PODCZAS PIECZENIA WYRASTA PONAD WYSOKOŚĆ TORTOWNICY, DLATEGO BOCZNY PAPIER MUSI BYĆ WYŻSZY I ZABEZPIECZAĆ BOKI.
POLEWA:
- Czekoladę rozdrobnić
- Śmietankę mocno podgrzać.
- Gorącą śmietanką zalać czekoladę, odczekać 3 min i wymieszać.
- Do wymieszanego ciepłego ganachu dodać krem Lotus (Speculoos) i wymieszać.
- Na ostudzony sernik wyłożyć polewę (można smarować sylikonowym pędzelkiem).
- Sernik udekorować pokruszonymi ciasteczkami i płatkami róży.
SERNIKA NIE WKŁADAM DO LODÓWKI!
Przepis autorskim prawa zastrzeżone, nie kopiować!
ZASTANAWIASZ SIĘ NAD ZAKUPEM URZĄDZENIA THERMOMIX ?
Umów się ze mną na prezentację.
Dojeżdżam do klientów w Kraków, Zielonki, Michałowice, Trzebinia, Chrzanów, Wieliczka, Skawina, Olkusz, Skała, Brzesko, Bochnia, Tarnów, Nowy Targ, Zakopane, Myślenice, Niepołomice, Katowice, Kielce, Chorzów, województwo małopolskie, województwo śląskie, Cała Polska online.
Przedstawiciel Handlowy Thermomix Iwona Mendel-Pierzchała
Zadzwoń: 502-358-059