Sernik dyniowy – przepis – lepszego nie ma!

Składniki na formę 26 cm

Spód:

  • 200g herbatników maślanych + 100g ciastek Oreo
  • 70g masła
  • 1 łyżeczka imbiru ( do całego sernika zużyjemy 3 cm świeżego: 1 łyżeczka na spód + 1 łyżeczka do masy serowej)
  • 1 łyżeczka kakao ciemne

Masa serowa:

  • 750g sera białego twarogowego
  • 250g masarpone
  • 50g kwaśnej śmietany 18%
  • 15g skrobi kukurydzianej (1 łyżka)
  • 1 budyń śmietankowy (40g)
  • 4 jajka
  • 10g cukru pudru
  • 250g mleka skondensowanego słodzonego
  • 400g puree z dyni Hokkaido*
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków (4 szt.)

Polewa

  • 100g białej czekolady
  • 50g mleka skondensowanego słodzonego
  • 40ml śmietanki 30%
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • skórka kandyzowana z pomarańczy

Wykonanie w Thermomixie

Spód:

  1. Imbir zmiksować obr 10/ 10s i wyłożyć z naczynia.
  2. Ciastka zmiksować obr 8/10s i wyłożyć z naczynia.
  3. Masło roztopić 2 min/ temp 50C /obr 2
  4. Do roztopionego masła wsypać do naczynia ciastka, imbir 1 łyżeczkę ( drugą część imbru zachować do masy serowej) i kakao – wymieszać 10s / obr 4.
  5. Dno tortownicy wyłożyć papierem.
  6. Zawartość naczynia wysypać do tortownicy. Ugnieść na dnie i na czas przygotowania masy serowej włożyć do lodówki.

Masa serowa:

  1. Do czystego naczynia włożyć rozdrobniony biały ser ( najlepiej sernik wykonać ze świeżego sera, nie z wiaderka) i zmielić 45 s/ obr 5 ( sprawdzić konsystencję, ewentualnie wydłużyć 15 s).
  2. Do zmielonego sera dodać serek mascarpone, śmietanę, skrobię, budyń, mleko skondensowane, cukier puder, puree z dyni i przyprawy. Wymieszać przy pomocy kopystki ( zamiast miarki) 15 s/ obr 5.
  3. Otworzyć pokrywę, ściągnąć masę ze ścianek naczynia, dodać 2 jajka założyć pokrywę ( bez miarki) włączyć obr 4 / max 15 s i przez otwór dodać kolejne 2 jajka szybko, by nie napowietrzać masy serowej. W razie potrzeby masę wymieszać kopystką i przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy.

Pieczenie:

Najlepiej piec w kąpieli wodnej: tj tortownicę zabezpieczyć folią aluminiową do połowy wysokości i umieścić na blasze wypełnionej wodą. Piec 1,5 h ( 60 min w temperaturze 165 C + 30 min w temp. 160 ). Po zakończeniu pieczenia piekarnk wyłączyć – sernik pozostawić w zamkniętym piekarniku na 10 min, po tym czasie uchylić drzwiczki i pozostawić do całkowitego wystydzenia ( najlepiej na noc).

Polewa:

Polewę przygotować kiedy sernik jest już wystudzony.

  1. Do czystego naczynia włożyć połamaną białą czekoladę, rozdrobnić obr 8/ 10 sec.
  2. Dodać śmietankę, mleko skondensowane i skórkę z pomarańczy i podgrzać 2 min/ 50C/ obr 2.
  3. Polewę wylać na sernik i udekorować.
  4. Zostawić na 1 godz. do zastygnięcia.

Polewa z tego przepisu nie zastyga do końca. Dla osiągnięcia gęstej konsystencji należy dodać 50g dobrego masła.

* upiec dynię Hokkaido ze skórą pokrojoną na kawałki, wypestkowaną na blaszce wyłożonej papierem, skórą do dołu 30min, temp 180C. Następnie zmiksować razem ze skórą lub częściowo niektóre kawałki obrać. Skóra powoduje bardziej instensywny smak puree i mocniej zagęszcza.

ZASTANAWIASZ SIĘ NAD ZAKUPEM URZĄDZENIA THERMOMIX ?

Umów się ze mną na prezentację.

Dojeżdżam do klientów w KrakówZielonkiMichałowice, Trzebinia, Chrzanów, Wieliczka, Skawina, OlkuszSkała, Brzesko, Bochnia, Tarnów, Nowy Targ, Zakopane, Myślenice, Niepołomice, Katowice, Kielce, Chorzów, województwo małopolskie, województwo śląskie, Cała Polska online.

Przedstawiciel Handlowy Thermomix Iwona Mendel-Pierzchała

Zadzwoń: 502-358-059



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *