Pierogi z serem na słodko – przepis
Ciasto na pierogi – przepis idealny
Składniki na ciasto:
- 500g mąki pszennej typ 500
- 40g oliwy z oliwek
- 300g/ ml gorącej wody
- ¼ łyżeczki soli
Wykonanie :
Wariant w Thermomix:
- Zagotować wodę.
- Do naczynia wsypać wszystkie składniki wg kolejności: mąka, oliwa, zagotowana woda ( temp ok 90’C ), sól.
- Wyrabiać ciasto 2 min w trybie wyrabiania ciasta.
- Wyrobione ciasto wyłożyć z naczynia na lekko oprószoną mąką stolnicę (można ciasto pozostawić na 10 min przykryte folią spożywczą, by chwilę odpoczęło) i rozwałkować najlepiej w dwóch partiach, wycinać krążki i lepić pierogi.
Ciasto bez jajek po ugotowaniu jest delikatne i bardzo sprzężyste. Idealne.
NIE MA POTRZEBY MYĆ NACZYNIA, MOŻNA OD RAZU PRZYSTĄPIĆ DO PRZYGOTOWANIA NADZIENIA Z SERA.
Nadzienie:
- 500g twarogu białego półtłustego
- 150g serka waniliowego ( homogenizowanego)
- 50g cukru – może być cukier puder
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 1 żółtko
Wykonanie:
- Do naczynia włożyć wszystkie składniki, wymieszać na obrotach WSTECZNYCH! 20s/ obr. 4.
W razie potrzeby powtórzyć cykl mieszania z czasem 10s/ obr/ 4.
Ulepione pierogi wrzucać na mocno gotującą wodę (z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli + 1 łyżeczka cukru i 1 łyżka oliwy) . Zmniejszyć moc gotowania na średni i po wypłynięciu pierogów gotować tylko 2 min. Podawać ciepłe z dodatkami: z roztopionym masełkiem i cukrem pudrem, a dodatkowo można podać kwaskową konfiturę owocową i kwaśną śmietanę lub jogurt bez cukru.
Wariant bez użycia Thermomix:
Do miski wsypać mąkę, dodać oliwę. Zagotować w czajniku wodę i po 5 min od zagotowania wlać do mąki i oliwy wodę z czajnika. Dodać sól i wyrabiać ciasto do połączenia składników – wstępnie nożem ( ze względu na temperaturę) a następnie wyrzucić na stolnicę i zagnieść.
Dalej jak wyżej.