Pierogi z serem na słodko – przepis

Ciasto na pierogi – przepis idealny

Składniki na ciasto:

  • 500g mąki pszennej typ 500
  • 40g oliwy z oliwek
  • 300g/ ml gorącej wody
  • ¼ łyżeczki soli

Wykonanie :

Wariant w Thermomix:

  1. Zagotować wodę.
  2. Do naczynia wsypać wszystkie składniki wg kolejności: mąka, oliwa, zagotowana woda ( temp ok 90’C ), sól.
  3. Wyrabiać ciasto 2 min w trybie wyrabiania ciasta.
  4. Wyrobione ciasto wyłożyć z naczynia na lekko oprószoną mąką stolnicę (można ciasto pozostawić na 10 min przykryte folią spożywczą, by chwilę odpoczęło) i rozwałkować najlepiej w dwóch partiach, wycinać krążki i lepić pierogi.

Ciasto bez jajek po ugotowaniu jest delikatne i bardzo sprzężyste. Idealne.

NIE MA POTRZEBY MYĆ NACZYNIA, MOŻNA OD RAZU PRZYSTĄPIĆ DO PRZYGOTOWANIA NADZIENIA Z SERA.

Nadzienie:

  • 500g twarogu białego półtłustego
  • 150g serka waniliowego ( homogenizowanego)
  • 50g cukru – może być cukier puder
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 żółtko

Wykonanie:

  1. Do naczynia włożyć wszystkie składniki, wymieszać na obrotach WSTECZNYCH! 20s/ obr. 4.
    W razie potrzeby powtórzyć cykl mieszania z czasem 10s/ obr/ 4.

Ulepione pierogi wrzucać na mocno gotującą wodę (z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli + 1 łyżeczka cukru i 1 łyżka oliwy) . Zmniejszyć moc gotowania na średni i po wypłynięciu pierogów gotować tylko 2 min. Podawać ciepłe z dodatkami: z roztopionym masełkiem i cukrem pudrem, a dodatkowo można podać kwaskową konfiturę owocową i kwaśną śmietanę lub jogurt bez cukru.

Wariant bez użycia Thermomix:

Do miski wsypać mąkę, dodać oliwę. Zagotować w czajniku wodę i po 5 min od zagotowania wlać do mąki i oliwy wodę z czajnika. Dodać sól i wyrabiać ciasto do połączenia składników – wstępnie nożem ( ze względu na temperaturę) a następnie wyrzucić na stolnicę i zagnieść.

Dalej jak wyżej.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *