Mus pistacjowy do bez – przepis
SKŁADNIKI:
- 500 ml śmietanki 30% lub 36 % ( płynnej)
- 200 g białej czekolady
- 500 g serka mascarpone
- 3 łyżki pasty pistacjowej -> przepis
WYKONANIE:
Wskazówka: Śmietanę z czekoladą warto przygotować dzień wcześniej i włożyć na noc do lodówki.
- Czekoladę ( połamaną lub groszki) rozdrobnić 7 sec/ obr 7, wysypać z naczynia do miski i dodać 3 łyżki pasty pistacjowej.
- Do naczynia wlać śmietankę i podgrzać do temperatury 85C – czas około 1,5 do 2 min – w zależności od temperatury startowej (śmietanki nie można doprowadzić do wrzenia!). Po osiągnięciu temperatury 85 C rozdrobnioną czekoladę z pastą pistacjową zalać gorącą śmietanką, pozostawić na 1 min i dokładnie wymieszać. Masie pozwolić ostygnąć w temperaturze pokojowej a następnie włożyć do lodówki na minimum 6h lub na całą noc.
- Do czystego i suchego naczynia założyć motylek, wlać zimną masę i zacząć ubijać z założoną miarką obr 3,5 bez ustawiania czasu. Po 1 minucie ściągnąć miarkę i rozpocząć dodawania po 1 łyżce przez otwór w pokrywie serek mascarpone (serek dodawać sprawnie w ciągu ok 1 minuty). Po dodanu całego serka masę ubijać na obrotach 3,5 jeszcze 1-2 min.
- Gotową masę przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką lub nakładać łyżką na bezy.
- Do dekoracji można użyć kawowego sosu karmelowego z plafrormy Cookidoo.