Idealne Knedle ze śliwkami – przepis na Thermomix

Spotkałam się z krytyką przepisu na knedle ze śliwkami, który jest na plaftormie cookidoo. Ja robię knedle z własnego autorskiego przepisu i wszystkie kroki wykonuję w Thermomixie. Efekt zaskakująco pozytywny- knedle wychodzą idealnie sprężyste, ciasto gładkie i nie klejące.

Polska tradycyjna kuchnia knedle i smak śliwek z cynamonem i wanilią.

ALE POD PEWNYMI WARUNKAMI !

✅ Należy zachować podane proporcje ( mąka w stosunku do ziemniaków)

✅ Po połączeniu ziemniaków z mąką w Thermomixie ciasto należy wyrzucić na stolnicą i od razu formować i kleić knedle. Jeśli ciasto poleży dłużej, zrobi się kleiste ❗️

Składniki:

✔️ 1 kg ziemniaków mączystych ( średniej wielkości)

✔️ 270 g mąki ( typ 500 mąka pszenna poznańska – typ mąki ma znaczenie)

✔️ 2 małe wiejskie jajka od młodej kurki

✔️ 1 płaska łyżeczka soli

✔️ 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu

✔️ 1 łyżecza cukru waniliowego z TM

✔️ 30 g cukru

✔️ 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

✔️25 szt. śliwek polskich ( nie okrągłych, nie węgierek ❗️ ❗️ )

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obrać w Thermomixie z osłoną noża 2.0 na dwie tury. Młode ziemniaki obierać z czasem 2 min – nie ma potrzeby dłużej.
  2. Pokrojone na połówki lub ćwiartki ziemniaki ugotować w Thermomixie w koszyczku na parze. Ilość która się nie zmieści do koszyczka wrzucić na dno naczynia. Wlać 400 g wody, do ziemniaków do koszyczka wsypać sól. Ustawić czas 21 min, temp Varoma, obroty 1 – wsteczne.
  3. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzone przełożyć do miski do całkowitego ostygnięcia ( na około 1,5 h) – bez przykrycia. Ważne by do następnego kroku były idealnie wystudzone – nie letnie.
  4. Do czystego naczynia miskującego wrzucić zimne ziemniaki, dodać mąkę, 2 jaja, zamkąć pokrywę bez miarki i przy pomocy kopystki wyrobić ciasto na knedle: czas 25 sec obroty 4.
  5. Wyrobione ciasto wyrzucić na stolnicę.
  6. Do garczka do gotowania knedli o odpowiedniej objętości wlać wodę, dodać mąkę ziemniaczaną, pół łyżeczki cukru waniliowego z TM i zagotować.
  7. W miseczce wymieszać cukier z cynamonem.
  8. Śliwki wypestkować.
  9. Przygotować knedle tj. ciasto podzielić na 2 części i uformować 2 wałki ośrednicy 3-4 cm. Pierwszy wałek pokroić na 1,5 – 2 cm plastry. Do środka każdej porcji włożyć śliwkę wypełnioną cukrem z cynamonem ( ~ 1/4 łyżeczki do każdej śliwki).
  10. Knedle szybko formować, tak by były otoczone około 0.5 cm warstwą ciasta.
  11. Wrzucać na 3- 4 tury na gotującą wodę. Po zagotowaniu knedli w wodzie, po wypłynięciu na powierzchnię gotować na małej mocy 2 max 3 min.
  12. Wyciągać delikatnie łyżką cedzakową
  13. Polewać rozpuszczonym masłem z bułką tartą.

WAŻNE ❗️

Knedle gotowane dłużej rozpadną się w wodzie, będą zbyt wodniste.


ZASTANAWIASZ SIĘ NAD ZAKUPEM URZĄDZENIA THERMOMIX ?

Umów się ze mną na prezentację.

Dojeżdżam do klientów w KrakówZielonkiMichałowice, Trzebinia, Chrzanów, Wieliczka, Skawina, OlkuszSkała, Brzesko, Bochnia, Tarnów, Nowy Targ, Zakopane, Myślenice, Niepołomice, Katowice, Kielce, Chorzów, województwo małopolskie, województwo śląskie, Cała Polska online.

Przedstawiciel Handlowy Thermomix Iwona Mendel-Pierzchała

Zadzwoń: 502-358-059



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.