Idealne Knedle ze śliwkami – przepis na Thermomix
Spotkałam się z krytyką przepisu na knedle ze śliwkami, który jest na plaftormie cookidoo. Ja robię knedle z własnego autorskiego przepisu i wszystkie kroki wykonuję w Thermomixie. Efekt zaskakująco pozytywny- knedle wychodzą idealnie sprężyste, ciasto gładkie i nie klejące.
Polska tradycyjna kuchnia knedle i smak śliwek z cynamonem i wanilią.
ALE POD PEWNYMI WARUNKAMI !

✅ Należy zachować podane proporcje ( mąka w stosunku do ziemniaków)
✅ Po połączeniu ziemniaków z mąką w Thermomixie ciasto należy wyrzucić na stolnicą i od razu formować i kleić knedle. Jeśli ciasto poleży dłużej, zrobi się kleiste ❗️
Składniki:
✔️ 1 kg ziemniaków mączystych ( średniej wielkości)
✔️ 270 g mąki ( typ 500 mąka pszenna poznańska – typ mąki ma znaczenie)
✔️ 2 małe wiejskie jajka od młodej kurki
✔️ 1 płaska łyżeczka soli
✔️ 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
✔️ 1 łyżecza cukru waniliowego z TM
✔️ 30 g cukru
✔️ 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
✔️25 szt. śliwek polskich ( nie okrągłych, nie węgierek ❗️ ❗️ )
Wykonanie:
- Ziemniaki obrać w Thermomixie z osłoną noża 2.0 na dwie tury. Młode ziemniaki obierać z czasem 2 min – nie ma potrzeby dłużej.
- Pokrojone na połówki lub ćwiartki ziemniaki ugotować w Thermomixie w koszyczku na parze. Ilość która się nie zmieści do koszyczka wrzucić na dno naczynia. Wlać 400 g wody, do ziemniaków do koszyczka wsypać sól. Ustawić czas 21 min, temp Varoma, obroty 1 – wsteczne.
- Po ugotowaniu ziemniaki odcedzone przełożyć do miski do całkowitego ostygnięcia ( na około 1,5 h) – bez przykrycia. Ważne by do następnego kroku były idealnie wystudzone – nie letnie.
- Do czystego naczynia miskującego wrzucić zimne ziemniaki, dodać mąkę, 2 jaja, zamkąć pokrywę bez miarki i przy pomocy kopystki wyrobić ciasto na knedle: czas 25 sec obroty 4.
- Wyrobione ciasto wyrzucić na stolnicę.
- Do garczka do gotowania knedli o odpowiedniej objętości wlać wodę, dodać mąkę ziemniaczaną, pół łyżeczki cukru waniliowego z TM i zagotować.
- W miseczce wymieszać cukier z cynamonem.
- Śliwki wypestkować.
- Przygotować knedle tj. ciasto podzielić na 2 części i uformować 2 wałki ośrednicy 3-4 cm. Pierwszy wałek pokroić na 1,5 – 2 cm plastry. Do środka każdej porcji włożyć śliwkę wypełnioną cukrem z cynamonem ( ~ 1/4 łyżeczki do każdej śliwki).
- Knedle szybko formować, tak by były otoczone około 0.5 cm warstwą ciasta.
- Wrzucać na 3- 4 tury na gotującą wodę. Po zagotowaniu knedli w wodzie, po wypłynięciu na powierzchnię gotować na małej mocy 2 max 3 min.
- Wyciągać delikatnie łyżką cedzakową
- Polewać rozpuszczonym masłem z bułką tartą.
WAŻNE ❗️
Knedle gotowane dłużej rozpadną się w wodzie, będą zbyt wodniste.
ZASTANAWIASZ SIĘ NAD ZAKUPEM URZĄDZENIA THERMOMIX ?
Umów się ze mną na prezentację.
Dojeżdżam do klientów w Kraków, Zielonki, Michałowice, Trzebinia, Chrzanów, Wieliczka, Skawina, Olkusz, Skała, Brzesko, Bochnia, Tarnów, Nowy Targ, Zakopane, Myślenice, Niepołomice, Katowice, Kielce, Chorzów, województwo małopolskie, województwo śląskie, Cała Polska online.
Przedstawiciel Handlowy Thermomix Iwona Mendel-Pierzchała
Zadzwoń: 502-358-059