Gofry – przepis na chrupiące gofry z Thermomix
Składniki na 6 dużych gofrów ( jak na zdjęciu).
- 300 g mąki pszennej typ 400 lub 450 ( przesianej = 1 i 1/2 czubatej szklanki)
- 2 jaja ( osobno białka i żółtka)
- 330 g/ml mleka ( 1 i 1/3 szklanki)
- 50 g/ml wody mocno gazowanej
- 115 g oleju roślinnego ( słonecznikowego 1/2 szklanki)
- 2 łyżki cukru kryształ
- 2 łyżeczki cukru pudru z wanilią z Thermomixa ( mocno aromatyzowany)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie
W czystym i suchym naczyniu założyć motylek, ubić białka obr 4 na sztywną pianę. Białka przełożyć do miszeczki( naczynia nie trzeba myć). Do naczynia ponownie nałożyć motylek wlać wszystkie mokre składniki : żółtka, mleko, wodę gazowaną, olej. Do mokrych składników dodać: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól. Założyć miarkę i ustawić czas 25 sec obroty 3,5. Po zmiksowaniu zdjąć motylek dodać ubite białka, wymieszać całość kopystką i od razu rozpocząć pieczenie gorfów.
Smażyć wg instrukcji gofrownicy około 3 min na poziomie 4 ( jeśli maksymalna moc gofrownicy to 5).
Wskazówki:
1. Ciasto zmiksowane nie może leżeć jak w przypadku ciasta do naleśników – gofry pieczemy od razu!
2. Gofry po upieczeniu nie wolno wykładać na talerz bo stracą swoją chrupkość – można gofry po upieczeniu włożyć do ciepłego piekarnika 120’C na kratce/ ruszcie dla odparowania, dla większej chrupkości.
3. Nie zmniejszać ilości cukru w przepisie, ponieważ jest niezbędny dla uzyskania chrupkości.
4. Nie wolno kłaść gofrów jeden na drugim (zaparują i zmiękną).

