Gofry – chrupiące na krupczatce przepis
Składniki na 6 dużych gofrów ( jak na zdjęciu).
- 280g mąki krupczatki
- 2 jaja
- 150 g/ml mleka tłustego
- 180 g/ml wody mocno gazowanej
- 100 g oleju rzepakowego
- 20g cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (15g)
- 2 łyżeczki cukru pudru z wanilią z Thermomixa ( mocno aromatyzowany)
- szczypta soli
Wykonanie:
- Rozgrzać gofrownicę.
- Wszystkie składniki wymieszać w naczyniu miksującym Thermomix 45sec obroty 6.
- Wylewać odpowiednie porcje na mocno rozgrzaną gofrownicę i piec około 4 min. ( U mnie moc gofrownicy nastawiam na max/ 5).
- Upieczone gofry układać pionowo do odparowania aby nie zmiękły.
Wskazówki:
1. Ciasto zmiksowane nie może leżeć jak w przypadku ciasta do naleśników – gofry pieczemy od razu!
2. Gofry po upieczeniu nie wolno wykładać na talerz bo stracą swoją chrupkość – można gofry po upieczeniu włożyć do ciepłego piekarnika 120’C na kratce/ ruszcie dla odparowania, dla większej chrupkości.
3. Nie zmniejszać ilości cukru w przepisie, ponieważ jest niezbędny dla uzyskania chrupkości.
4. Nie wolno kłaść gofrów jeden na drugim (zaparują i zmiękną).