Gofry – chrupiące na krupczatce przepis

Składniki na 6 dużych gofrów ( jak na zdjęciu).

  • 280g mąki krupczatki
  • 2 jaja
  • 150 g/ml mleka tłustego
  • 180 g/ml wody mocno gazowanej
  • 100 g oleju rzepakowego
  • 20g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (15g)
  • 2 łyżeczki cukru pudru z wanilią z Thermomixa ( mocno aromatyzowany)
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. Rozgrzać gofrownicę.
  2. Wszystkie składniki wymieszać w naczyniu miksującym Thermomix 45sec obroty 6.
  3. Wylewać odpowiednie porcje na mocno rozgrzaną gofrownicę i piec około 4 min. ( U mnie moc gofrownicy nastawiam na max/ 5).
  4. Upieczone gofry układać pionowo do odparowania aby nie zmiękły.

Wskazówki:

1. Ciasto zmiksowane nie może leżeć jak w przypadku ciasta do naleśników – gofry pieczemy od razu!

2. Gofry po upieczeniu nie wolno wykładać na talerz bo stracą swoją chrupkość – można gofry po upieczeniu włożyć do ciepłego piekarnika 120’C na kratce/ ruszcie dla odparowania, dla większej chrupkości.

3. Nie zmniejszać ilości cukru w przepisie, ponieważ jest niezbędny dla uzyskania chrupkości.

4. Nie wolno kłaść gofrów jeden na drugim (zaparują i zmiękną).

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *