Ciasto Marchewkowe Deluxe – przepis

Przepis na tortownicę 26-28 cm

SKŁADNIKI

  • 3 jajka ( w temperaturze pokojowej)
  • 250 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 220 g oleju roślinnego
  • 350 g drobno startej marchewki
  • 50 g grubo posiekanych orzechów włoskich + do dekoracji
  • 100 g drobno pokrojonego ananasa (z puszki)
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 300 g mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • szczypta soli
  • skórka otarta z ½ pomarańczy

 POLEWA

  • 200 g kremowego serka np. Twój Smak, Philadelphia
  • 20 g śmietany 30%
  • 50 g cukru pudru
  • wyciśnięty sok z ½ pomarańczy
  • 10 g żelatyny ( 2 łyżeczki)

PRZYGOTOWANIE

  1. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki wysmarować masłem. z pomarańczy zetrzeć skórkę bez białych błonek i wycisnąć sok.
  2. Do czystego i suchego naczynia wsypać cukier i dodać skórkę pomarańczową zmielić 15 sekund obroty 10. Przesypać do innego naczynia.
  3. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę rozdrobnić 5 second obroty 5. przełożyć do innego naczynia odstawić.
  4. Osuszone plastry ananasa pokroić w paseczki o szerokości 0,5 cm i obsypać bułką tartą.
  5. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać olej i cukier pomarańczowy ( przygotowany wcześniej ) mieszać 30 sekund obroty 5.
  6. Dodać mąkę, rozdrobnioną marchewkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon wymieszać 15 sekund obroty 4 ( otworzyć pokrywę i zgarnąć ciasto ze ścianek)
  7. Dodać orzechy i wiórki kokosowe 15 sekund obroty wsteczne 4.
  8. Piekarnik rozgrzać do 170 ° funkcja góra- dół z termoobiegiem.
  9. Ciasto przelać do tortownicy.
  10. Piec na 2 od dołu półce piekarnika 60 min.

POLEWA

  1. Żelatynę zalać 20 ml zimnej wody odstawić na 10 min do napęcznienia.
  2. Śmietanę ubić  w naczyniu za pomocą motylka 2,5 minuty obroty 3,5 –kiedy śmietana jest lekko ubita dodawać po łyżeczce cukier puder. Ubitą śmietanę wyłożyć z naczynia, zdjąć motylek.
  3. W między czasie napęczniałą żelatynę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej ( ewentualnie dodać 1 łyżeczką gorącej wody – dodatkowo).
  4. Do naczynia włożyć serek, dodać sok pomarańczowy ustawić obroty 3,5 i przez otwór w pokrywie wlewać małym strumieniem rozpuszczoną żelatynę.
  5. Na koniec dodać bitą śmietanę – wymieszać na obrotach wstecznych 10 sec obr 3.
  6. Posmarować ostudzony wierzch ciasta polewą kremową i udekorować.


ZASTANAWIASZ SIĘ NAD ZAKUPEM URZĄDZENIA THERMOMIX ?

Umów się ze mną na prezentację.

Dojeżdżam do klientów w KrakówZielonkiMichałowice,  Trzebinia, Chrzanów, Wieliczka, Skawina,    OlkuszSkała, Brzesko, Bochnia,   Tarnów,   Nowy Targ, Zakopane,  Myślenice,  Niepołomice,   Katowice,   Kielce,  Chorzów , województwo małopolskie, województwo śląskie, Cała Polska online.

Przedstawiciel Handlowy Thermomix Iwona Mendel-Pierzchała

Zadzwoń: 502-358-059

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *