Ciasto Marchewkowe Deluxe – przepis
Przepis na tortownicę 26-28 cm
SKŁADNIKI
- 3 jajka ( w temperaturze pokojowej)
- 250 g drobnego cukru lub cukru pudru
- 220 g oleju roślinnego
- 350 g drobno startej marchewki
- 50 g grubo posiekanych orzechów włoskich + do dekoracji
- 100 g drobno pokrojonego ananasa (z puszki)
- 70 g wiórków kokosowych
- 300 g mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżeczki sody
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka bułki tartej
- szczypta soli
- skórka otarta z ½ pomarańczy
POLEWA
- 200 g kremowego serka np. Twój Smak, Philadelphia
- 20 g śmietany 30%
- 50 g cukru pudru
- wyciśnięty sok z ½ pomarańczy
- 10 g żelatyny ( 2 łyżeczki)
PRZYGOTOWANIE
- Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki wysmarować masłem. z pomarańczy zetrzeć skórkę bez białych błonek i wycisnąć sok.
- Do czystego i suchego naczynia wsypać cukier i dodać skórkę pomarańczową zmielić 15 sekund obroty 10. Przesypać do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę rozdrobnić 5 second obroty 5. przełożyć do innego naczynia odstawić.
- Osuszone plastry ananasa pokroić w paseczki o szerokości 0,5 cm i obsypać bułką tartą.
- Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać olej i cukier pomarańczowy ( przygotowany wcześniej ) mieszać 30 sekund obroty 5.
- Dodać mąkę, rozdrobnioną marchewkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon wymieszać 15 sekund obroty 4 ( otworzyć pokrywę i zgarnąć ciasto ze ścianek)
- Dodać orzechy i wiórki kokosowe 15 sekund obroty wsteczne 4.
- Piekarnik rozgrzać do 170 ° funkcja góra- dół z termoobiegiem.
- Ciasto przelać do tortownicy.
- Piec na 2 od dołu półce piekarnika 60 min.
POLEWA
- Żelatynę zalać 20 ml zimnej wody odstawić na 10 min do napęcznienia.
- Śmietanę ubić w naczyniu za pomocą motylka 2,5 minuty obroty 3,5 –kiedy śmietana jest lekko ubita dodawać po łyżeczce cukier puder. Ubitą śmietanę wyłożyć z naczynia, zdjąć motylek.
- W między czasie napęczniałą żelatynę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej ( ewentualnie dodać 1 łyżeczką gorącej wody – dodatkowo).
- Do naczynia włożyć serek, dodać sok pomarańczowy ustawić obroty 3,5 i przez otwór w pokrywie wlewać małym strumieniem rozpuszczoną żelatynę.
- Na koniec dodać bitą śmietanę – wymieszać na obrotach wstecznych 10 sec obr 3.
- Posmarować ostudzony wierzch ciasta polewą kremową i udekorować.
ZASTANAWIASZ SIĘ NAD ZAKUPEM URZĄDZENIA THERMOMIX ?
Umów się ze mną na prezentację.
Dojeżdżam do klientów w Kraków, Zielonki, Michałowice, Trzebinia, Chrzanów, Wieliczka, Skawina, Olkusz, Skała, Brzesko, Bochnia, Tarnów, Nowy Targ, Zakopane, Myślenice, Niepołomice, Katowice, Kielce, Chorzów , województwo małopolskie, województwo śląskie, Cała Polska online.
Przedstawiciel Handlowy Thermomix Iwona Mendel-Pierzchała
Zadzwoń: 502-358-059