Placki ziemniaczane – przepis

Składniki na 4 porcje:

  • 750 g ziemniaków, obranych, mączystych,
  • 100 g cebuli,
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 – 80 g mąki pszennej,
  • 2 jajka
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 50 g boczku lub kiełbasy śląskiej pokrojonej w kostkę i podpieczonej na patelni ( opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki ( suche, otarte ręcznikiem papierowym), cebulę, czosnek, dodać mąkę, jajka, sól i pieprz, rozdrobnić 20-30 s/obr. 5.
  2. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać 1 łyżkę mąki, wymieszać 10 s/obr. 4.
  3. Opcjonalnie dodać do masy podpieczony boczek lub kiełbasę.
  4. Na rozgrzaną patelnię wlać olej do smażenia , pokrywając dno na głębokość 1/2 cm ( placki muszą “pływać” w gorącym oleju aby go nie chłonęły tylko tłuszcz musi “odskakiwać” od masy). Na gorący olej nałożyć 2 czubate łyżki masy, jedna na drugą, spłaszczyć za pomocą łyżki, formując placek (Ø 8-10 cm). Placki smażyć z obu stron, do momentu aż będą złotobrązowe i chrupiące, następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  5. Placki ziemniaczane podawać bezpośrednio po przygotowaniu z wybranymi dodatkami np.: gulaszem, sosem pieczarkowym, śmietaną i szczypiorkiem lub gzikiem.


ZASTANAWIASZ SIĘ NAD ZAKUPEM URZĄDZENIA THERMOMIX ?

Umów się ze mną na prezentację.

Dojeżdżam do klientów w KrakówZielonkiMichałowice,  Trzebinia, Chrzanów, Wieliczka, Skawina,    OlkuszSkała, Brzesko, Bochnia,   Tarnów,   Nowy Targ, Zakopane,  Myślenice,  Niepołomice,   Katowice,   Kielce,  Chorzów , województwo małopolskie, województwo śląskie, Cała Polska online.

Przedstawiciel Handlowy Thermomix Iwona Mendel-Pierzchała

Zadzwoń: 502-358-059

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *