Placki ziemniaczane – przepis
Składniki na 4 porcje:
- 750 g ziemniaków, obranych, mączystych,
- 100 g cebuli,
- 2 ząbki czosnku
- 70 – 80 g mąki pszennej,
- 2 jajka
- 1 ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- olej rzepakowy do smażenia
- 50 g boczku lub kiełbasy śląskiej pokrojonej w kostkę i podpieczonej na patelni ( opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki ( suche, otarte ręcznikiem papierowym), cebulę, czosnek, dodać mąkę, jajka, sól i pieprz, rozdrobnić 20-30 s/obr. 5.
- Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać 1 łyżkę mąki, wymieszać 10 s/obr. 4.
- Opcjonalnie dodać do masy podpieczony boczek lub kiełbasę.
- Na rozgrzaną patelnię wlać olej do smażenia , pokrywając dno na głębokość 1/2 cm ( placki muszą “pływać” w gorącym oleju aby go nie chłonęły tylko tłuszcz musi “odskakiwać” od masy). Na gorący olej nałożyć 2 czubate łyżki masy, jedna na drugą, spłaszczyć za pomocą łyżki, formując placek (Ø 8-10 cm). Placki smażyć z obu stron, do momentu aż będą złotobrązowe i chrupiące, następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Placki ziemniaczane podawać bezpośrednio po przygotowaniu z wybranymi dodatkami np.: gulaszem, sosem pieczarkowym, śmietaną i szczypiorkiem lub gzikiem.
ZASTANAWIASZ SIĘ NAD ZAKUPEM URZĄDZENIA THERMOMIX ?
Umów się ze mną na prezentację.
Dojeżdżam do klientów w Kraków, Zielonki, Michałowice, Trzebinia, Chrzanów, Wieliczka, Skawina, Olkusz, Skała, Brzesko, Bochnia, Tarnów, Nowy Targ, Zakopane, Myślenice, Niepołomice, Katowice, Kielce, Chorzów , województwo małopolskie, województwo śląskie, Cała Polska online.
Przedstawiciel Handlowy Thermomix Iwona Mendel-Pierzchała
Zadzwoń: 502-358-059