Ogórki małosolne – przepis
Przepis tradycyjny
Składniki:
- 1,5 kg ogórków gruntowych
- 2 l wody ( zależy od słoja)
- 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej !
- 6 ząbków czosnku ( z łuskami)
- 2 gałązki kopru suszonego ( z kwiatostanem i nasionami)
- 2 gałązki koperku świeżego
- plaster chrzanu ( 1 cm)
Wykonanie:
Wyparzyć słój przed kiszeniem.
2 l wody przegotować, dodać i rozpuścić sól i ostudzić. Ogórki gruntowe zielone umyć w zimnej wodzie. Do słoja na dno włożyć koper, koperek, ząbki czosnku przekrojone na pół ( nie obrane!) i chrzan, następnie w słoju układać ogórki – w zależności od wielkości słoja można je układać pionowo, ciasno wypełnić słój by ogórki nie wypływały zbyt wcześnie przed ukiszeniem lub poziomo i wówczas należy obciążyć od góry np talerzykiem. Do słoja wlać ostudzoną osoloną wodę tak by w całości zakryła ogórki. Na słoik założyć gazę lub czysty kawałek materiału i naciągnąć gumkę lub obwiązać sznurkiem. Słój ustawić w nienasłonecznionym miejscu. Ogórki najlepiej smakują po 2-3 dniach. Z każdym kolejnym dniem ogórki będą bardziej ukiszone – kiedy poziom ukiszenia jest satysfakcjonujący należy wtedy włożyć do lodówki.