Sernik na zimno z mascarpone (bez cukru)

Sernik na zimno z mascarpone i śmietaną kremówką ma niezwykle lekką aksamitną konsystencję. Smak dzięki naturalnej wanilii jest intensywny, a całość smakuje wyjątkowo. Zachwyci każdego, kto docenia i lubi aksamitne, mistrzowskie połaczenie śmietany kremówki z serkiem mascarpone.

Składniki:

Spód Ciasta:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 25 g ksylitolu lub erytrolu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
    lub
  • 100 g herbatników, bez cukru
  • 100 g ciastek korzennych
  • 90 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki

Masa serowa:

  • 100 g wody
  • 3 czubate łyżeczki żelatyny w proszku
  • 600 g śmietany, min. 30% tłuszczu, schłodzonej
  • 300 g sera mascarpone, schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 1 laska wanilii
  • 100 g ksylitolu lub 100 g erytrytolu
  • 150 – 170 g frużeliny owocowej z ksylitolem lub dżem

Wykonanie:

Na spód ciasta można upiec cieniutki naturalny biszkopt ( wariant I) lub dno tortownicy wypełnić zmiksowanymi ciastkami połączonymi z miękkim masłem (wariant II).

Wariant I: Białka oddzielić od żółtek, ubić z białek sztywną pianę i dodać żółtka, ksylitol, mąkę i cynamon i delikatnie wymieszać z pianą. Przełożyć do wyłożonej papierem tortownicy (24-26 cm). Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 C, włożyć tortownicę z biszkoptem, zmniejszyć temperaturę do 150 C i piec około 15 min do lekkiego zezłocenia.

Wariant II: Ciastka zmiksować i wymieszać z miękkim masłem, następnie wykleić masą dno tortownicy i włożyć do lodówki na czas wykonania masy serowej.

Masa serowa:

  1. Żelatynę zalać 50 ml/g zimnej wody, odstawić do napęcznienia.
  2. Wydrążyć ziarna i miąższ z laski wanilii i wsypać do malutkiego garnuszka, dodać 50 ml/g wody i zagotować i gotować 3 min na małym ogniu i zdjąć z ognia. Lekko przestudzić ~ około 5 min.
  3. Napęczniałą żelatynę dodać do garnuszka z wodą i wanilią i energicznie wymieszać. Szybko wykonać kolejny krok :
  4. 300 g śmietany kremówki, 300 g serka mascarpone i 50 g ksylitolu ubić na kremową masę. Do masy dodać na końcu napęczniałą żelatynę z syropem waniliowym.
  5. W osobnym naczyniu z pozostałych 300 g śmietany kremówki ubić na bitą śmietanę ( uwaga by nie przebić na masło). Kiedy śmietana zacznie gęstnieć dodać pozostały ksylitol nie przerywając miksowania.
  6. Bitą śmietanę dodać do kremowej masy z mascarpone.
  7. Masę wyłożyć do tortownicy z ciasteczkowym lub biszkoptowym dnem.
  8. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  9. Na wierzch rozprowadzić owocową frużelinę lub dżem i wstawić na kolejne 2 h do lodówki.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.