Sernik na zimno z mascarpone (bez cukru)
Sernik na zimno z mascarpone i śmietaną kremówką ma niezwykle lekką aksamitną konsystencję. Smak dzięki naturalnej wanilii jest intensywny, a całość smakuje wyjątkowo. Zachwyci każdego, kto docenia i lubi aksamitne, mistrzowskie połaczenie śmietany kremówki z serkiem mascarpone.
Składniki:
Spód Ciasta:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 25 g ksylitolu lub erytrolu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
lub - 100 g herbatników, bez cukru
- 100 g ciastek korzennych
- 90 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
Masa serowa:
- 100 g wody
- 3 czubate łyżeczki żelatyny w proszku
- 600 g śmietany, min. 30% tłuszczu, schłodzonej
- 300 g sera mascarpone, schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 1 laska wanilii
- 100 g ksylitolu lub 100 g erytrytolu
- 150 – 170 g frużeliny owocowej z ksylitolem lub dżem
Wykonanie:
Na spód ciasta można upiec cieniutki naturalny biszkopt ( wariant I) lub dno tortownicy wypełnić zmiksowanymi ciastkami połączonymi z miękkim masłem (wariant II).
Wariant I: Białka oddzielić od żółtek, ubić z białek sztywną pianę i dodać żółtka, ksylitol, mąkę i cynamon i delikatnie wymieszać z pianą. Przełożyć do wyłożonej papierem tortownicy (24-26 cm). Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 C, włożyć tortownicę z biszkoptem, zmniejszyć temperaturę do 150 C i piec około 15 min do lekkiego zezłocenia.
Wariant II: Ciastka zmiksować i wymieszać z miękkim masłem, następnie wykleić masą dno tortownicy i włożyć do lodówki na czas wykonania masy serowej.
Masa serowa:
- Żelatynę zalać 50 ml/g zimnej wody, odstawić do napęcznienia.
- Wydrążyć ziarna i miąższ z laski wanilii i wsypać do malutkiego garnuszka, dodać 50 ml/g wody i zagotować i gotować 3 min na małym ogniu i zdjąć z ognia. Lekko przestudzić ~ około 5 min.
- Napęczniałą żelatynę dodać do garnuszka z wodą i wanilią i energicznie wymieszać. Szybko wykonać kolejny krok :
- 300 g śmietany kremówki, 300 g serka mascarpone i 50 g ksylitolu ubić na kremową masę. Do masy dodać na końcu napęczniałą żelatynę z syropem waniliowym.
- W osobnym naczyniu z pozostałych 300 g śmietany kremówki ubić na bitą śmietanę ( uwaga by nie przebić na masło). Kiedy śmietana zacznie gęstnieć dodać pozostały ksylitol nie przerywając miksowania.
- Bitą śmietanę dodać do kremowej masy z mascarpone.
- Masę wyłożyć do tortownicy z ciasteczkowym lub biszkoptowym dnem.
- Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Na wierzch rozprowadzić owocową frużelinę lub dżem i wstawić na kolejne 2 h do lodówki.