Gofry z Thermomix – na krupczatce przepis
Składniki:
- 280 g mąki krupczatki
- 2 jajka
- 330g wody gazowanej
- 100 g oleju rzepakowego
- 30 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru pudru waniliowego z TM, mocno aromatyzowany
- 15 g proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli
Przygotowanie:
- Rozgrzać mocno gofrownicę.
- Wszystkie składniki odważyć do naczynia i ustawić na Thermomixie czas 45sec / obroty 6.
- Od razu po zmiksowaniu ciasta piec gofry, by wyszły puszyste.
- Ciasto nie może leżakować ! (Dla zrobienia większej ilości gofrów ciasto lepiej przygotować ponownie, ponieważ proszek do pieczenia przestanie być aktywny).
- Wylewać odpowiednie porcje ciasta na mocno rozgrzaną gofrownicę i piec około 5-6 min. Nie wolno otwierać gorfownicy w trakcie pieczenia (najwcześniej po 4-5 min) – zrób u siebie próbę.
(U mnie moc gofrownicy nastawiam na max/ 5). - Upieczone gofry układać na kratę lub stojak pionowo (do odparowania), aby nie zmiękły.
Wskazówki:
1. Ciasto zmiksowane nie może leżeć jak w przypadku ciasta do naleśników – gofry pieczemy od razu!
2. Gofry po upieczeniu nie wolno wykładać na talerz bo stracą swoją chrupkość – można gofry po upieczeniu włożyć do ciepłego piekarnika 120’C na kratce/ ruszcie dla odparowania, dla większej chrupkości.
3. Nie zmniejszać ilości cukru w przepisie, ponieważ jest niezbędny dla uzyskania chrupkości.
4. Nie wolno kłaść gofrów jeden na drugim (zaparują i zmiękną).
5. Nie ma potrzeby smarowania gofrownicy za każdym razem, warto posmarować tylko przed pieczeniem pierwszego gofra / lub pierwszych w przypadku duo.
Nie przegap nowości i zobacz więcej:
https://thermomiprzedstawiciel.pl/
https://thermokuchnia.pl/