Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką – przepis

Kruszonka:

• 120 g mąki
• 70 g masła
• 70 g cukru
• 1 łyżeczka cukru z wanilią

Ciasto:

• 3 jajka
• 300g drobnego cukru
• 1 łyżeczkaa cukru z wanilią
• 420g mąki pszennej (typ 405-450)
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 70 g masła roztopionego letniego
• 400g szklanka jogurtu „greckiego”
• 2 szczypty cynamonu
• 600-650 g rabarbaru (umytego, bez końcówek, pokrojonego
w 2 cm kawałki)

Wykonanie:

  1. Wykonanie Kruszonki: wszystkie składniki na kruszonkę włożyć do naczynia, ustawić na panelu trybów: TURBO 2sek. /3x ; Kruszonkę przełożyć do miseczki i wstawić do zamrażalnika na 20 min. lub do lodówki na czas wykonania ciasta.
  2. Wykonanie ciasta: Założyć motylek- do naczynia wsypać 300g cukru dodać 3 jaja i 1 łyżeczkę cukru waniliowego- ustawić czas 5 min/ obr. 3,5.
  3. Następnie gdy masa jajeczna będzie ubita na puch, wyciągnąć motylek i dodać pozostałe składniki: mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia, roztopione masło, jogurt i cynamon. Przemieszać kopystką i ustawić czas 45sek/ obr. 4,5 wsteczne
  4. Gotowe ciasto przełożyć do formy/
  5. Wcześniej dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, (dno i bobki można dodatkowo wysmarować masłem do połowy wysokości i wysypać kaszą manną)
  6. Na ciasto rozłożyć rabarbar, wcisnąć lekko w głąg ciasta i posypać kruszonką
  7. Piec w dolnej części piekarnika łącznie ok. 60 min. w temp 180*C = pierwsze30min. ustawić dolną grzałkę + termoobieg, a drugie 30min tylko termoobieg. Sprawdzić patyczkiem.


    Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką przepis niezawodny, ciasto wychodzi
    puszyste, słodko kwaśne o nucie maślano- waniliowej.


 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *