Piernik Świąteczny – przepis thermomix
Składniki:
- 400g mąki pszennej (przesianej)
- 120g masła
- 260g mleka
- 250g cukru
- 3 jajka
- 30g kakao
- 150g powideł śliwkowych (węgierka)
- 1,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- 0,3 łyżeczki goździków mielonych
- 60g orzechów włoskich (grubo posiekanych)
- 2 łyżki suszonych daktyli (namoczonych w amaretto lub innym alkoholu)
- 1 łyżka żurawiny suszonej (namoczonej z daktylami)
Polewa czekoladowo- pomarańczowa:
- 70g masła
- 70g cukru
- 3 łyżki mleka ( może być roślinne)
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka skórki kandyzowanej z syropem lub jeśli nie masz kandyzowanej to świeża otarta skórka z pomarańczy
Wykonanie:
- Żurawinę na sitku przelać wrzącą wodą, przesypać do miseczki i zalać kilkoma łyżkami amaretto. Dosypać pokrojone daktyle i razem pozostawić na około 2h.
- Masło włożyć do naczynia rozpuścić 4 min/ 80 C/ obr.2.
- Dodać mleko, cukier, jajka, kakao i powidła śliwkowe – zmikować 15sec/ obr. 5.
- Dodać mąkę, przeprawę korzenną, goździki, cynamon, sodę i proszek do pieczenia – wymieszać 30 sec/obr. 5 wsteczne.
- Zgarnąć ciasto kopystką ze ścianek, dodać orzechy oraz namoczone daktyle z żurawiną – wymieszać 15 sec/ obr. 5 wsteczne.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 175C dolna grzałka z termoobiegiem.
- Przelać do wysmarowanej masłem i posypanej np. mąką migdałową formy (u mnie tortownica z kominem o średnicy 26cm).
- Piec 50 min:
- w temperaturze 175C dolna grzałka z termoobiegiem -przez pierwsze 20min;
- na pozostałe 30 min zmniejszyć temperaturę do 165C tylko termoobieg.
- u mnie piekarnik dual-cook, pieczenie w dolnej komorze.
- Wykonać polewę czekoladową dopiero jak ciasto przestygnie.
Polewa wykonanie:
- W małym rondelku podgrzać mocno masło z cukrem, mlekiem i skórką pomarańczową – cały czas mieszając składniki.
- Po całkowitym rozpuszczeniu (nie doprowadzić do zagotowania ! ) mocno podgrzaną masę ściągnąć z źródła ciepła, dodać kakao i energicznie wymieszać do gładkości.
Polewę jak najszybciej wylać na piernik zanim zacznie tężeć. Udekorować według uznania (np. cukrem pudrem i koralikami).