Orzechowy krem do pączków – przepis
Na bazie kremu angielskiego (Crème anglaise) i białej czekolady
Składniki:
- 120 g mleka w temp. pokojowej
- 150 g śmietany, min. 30-36% tłuszczu, w temp. pokojowej
- 4 żółtka w temp. pokojowej
- 50 g cukru
Dodatkowo:
- 100 g masła orzechowego ( 100% orzeszków ziemnych)
- 90 -100 g białej czekolady
- 200 g serka mascarpone
Wykonanie:
- Do naczynia miksującego włożyć białą czekoladę i rozdrobić 4 sec/ obr. 8 – przesypać do miski i dodać masło orzechowe- odstawić do czasu wykonania kremu angielskiego w Thermomixie.
- Do naczynia miksującego po czekoladzie wlać mleko, śmietanę, żółtka i cukier, zmiksować 20 s/obr. 6.
- Założyć motylek. Podgrzewać 8 min/85°C/obr. 2. Zdjąć motylek. Przelać do miski z czekoladą i masłem orzechowym, odczekać 10 sec i wymieszać kopystką do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Dodać mascarpone i ponownie wymieszać kopystką do uzyskania jednolitej konsystencji ( można użyć blendera ręcznego na bardzo wolnych obrotach).
W kremie zamaczać oponki z jednej strony i odstawiać na talerz kremem do góry. Dekorować wg uznania np owocami – świeżymi truskawakami, malinami i sosem czekoladowym.
Polecam wykonanie dwóch smaków kremu do pączków tj. kremu pistacjowego i orzechowego do dekorowania pączków. Można to osiągnąć w bardzo prosty sposób tj do 2 misek rozdzielić po połowie ( 45-50 g) rozdrobnionej białej czekolady i do pierwszej miski dodać 50 g masła pistacjowego a do drugiej porcji rozdrobnionej czekolady ( do drugiej miski) 50 g masła orzechowego. Krem angielski wykonany w Thermomixie podzielić po połowie do obu misek zalewając białą czekoladę z masłem. Na koniec do obu misek dodać po 100 g serka mascarpone. W ten sposób równolegle otrzymujemy 2 smaki w tym samym czasie.