NOWE TRYBY THERMOMIX TM6

NOWE TRYBY THERMOMIX TM6

Źródło: Thermomix® Polska

ThermomixTM6 udoskonalny jest na bieżąco przez wprowadzanie kolejnych nowych trybów.

Waga

budowana waga zapewnia precyzyjne ważenie co 1 gram.

TURBO

Siekaj na wysokich obrotach osiągających do 10.700 obr./min.

CIASTO

Szybkie i proste przygotowanie ciasta o dowolnej konsystencji i z profesjonalną gładkością. Gwarancja braku grudek.

MISKOWANIE

Zastępuje tradycyjny/dodatkowy mikser potrzebny
do przygotowania np. koktajli i smoothie.

MYCIE WSTĘPNE

Pozwala na wstępne umycie naczynia miksującego.
Do naczynia miksującego należy wlać maksymalnie 1 litr wody i dodać kroplę płynu do mycia naczyń lub 50 g octu,aby urządzenie wykonało automatyczne mycie wstępne.
Ten tryb umożliwia też odblokowanie noża po przygotowaniu przepisów z karmelem i może potrwać dłużej np. do godziny, ale tylko przy bardzo zastygniętym karmelu. Zwykle zajmuje to kilka minut. Należy pamiętać o założeniu miarki, by uniknąć rozpryskiwania. Nie należy wlewać więcej płynu do mycia naczyń niż podano, aby piana nie rozlała się poza naczynie miksujące.

WOLNE GOTOWANIE

Pozwala przygotować znakomite, soczyste mięsa lub dżemy owocowe. Dzięki temu trybowi potrawy przygotowywane są w niskich temperaturach. Aby uzyskać miękkie i kruche mięso należy zanurzyć maksymalnie 800 gramów mięsa w sosie i gotować 1–8 godz. w temperaturze 37–98°C. Aby uniknąć rozpryskiwania potrawy poza naczynie należy używać miarki. Wodniste, słone płyny mogą zostać użyte tylko z dodatkiem wina, soku jabłkowego, octu lub kwasu cytrynowego.
Już wkrótce na Cookidoo® – platformie z przepisami opublikujemy przepisy dedykowane tej metodzie.
Wszystkie informacje będą przekazywane na bieżąco.


FERMENTOWANIE

Pozwala na fermentację wybranych składników w stałej temperaturze. Wystarczy ustawić czas trwania (do 12 godzin) i temperaturę (37–70°C). Tryb ten można wykorzystać do fermentacji jogurtu lub do uzyskania wyrośniętego ciasta w przystawce Varoma® w cieple, które zapewnia temperatura wody w naczyniu miksującym.

SOUS-VIDE

Umożliwia gotowanie zapakowanych próżniowo mięs, ryb, owoców morza, warzyw i owoców w określonej stałej temperaturze (40–85°C) i przez określony czas (do 12 godzin) w kąpieli wodnej. Potrawy będą idealnie ugotowane, miękkie i soczyste.

FUNKCJA WYSOKICH TEMPERATUR

Funkcja Wysokich Temperatur (do 160°C) nie jest dostępna z poziomu trybów, lecz jest wykorzystywana w niektórych przepisach, przystosowanych wyłącznie do urządzenia Thermomix® TM6. Użycie tej funkcji umożliwia:

RUMIENIENIE

uzyskanie głębokiej, brązowej barwy mięsa lub innych składników i intensyfikację smaku. Niektóre przepisy przygotowywane w wyższej temperaturze wymagają zastosowania osłony przed rozpryskiwaniem. Należy pamiętać, aby założyć ją w celu uniknięcia rozpryskiwania gorącej zawartości. Na Cookidoo® dostępne są przepisy z wykorzystaniem tej funkcji: Chutney z czerwonej cebuli, Mięsna zapiekanka z piwem, Szarpana wieprzowina z tortillami tex-mex, Wieprzowina stir-fry z warzywami, Boeuf Stroganow.

KARMELIZOWANIE

ułatwia gotowanie karmelu kontrolując czas i temperaturę. Na platformie Cookidoo® znajdują się przepisy wykorzystujące karmelizowanie: Lizaki, Sos karmelowy, Plaster miodu, Karmelowe toffi, Orzeszki ziemne w karmelu. Więcej przepisów z wykorzystaniem funkcji Wysokich Temperatur znajdziecie w kolekcji Więcej smaku

OBIERANIE

Użuj tego trybu z osłoną noża miksującego ( metalową) z funkcją obierania, aby mechanicznie oskrobać lub obrać warzywa korzeniowe w urządzeniu TM6.

ZAGĘSZCZANIE

Ten tryb służy do przygotowywania sosów wytrawnych, takich jak berneński lub beszamel, a także słodkich deserów, jak budyń lub kremy.

GOTOWANIE RYŻU

Ten tryb służy do gotowania ryżu długoziarnistego paraboiled, białego ryżu basmati, kaszy bulgur lub innych kasz i ziaren.

GOTOWANIE JAJEK

Panel na Thermomix
Panel na Thermomix

Przedstawiciel Handlowy Thermomix Iwona Mendel-Pierzchała

☎ 502-358-059

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *