Otwórz w cookidoo przepis na krem budyniowy (creme patissiere)
Bazując na krokach przepisu na creme patissiere wykonać krem raffaello w następujący sposób:
Składniki:
- 1 laska wanilli
- 400 g mleka kokosowego
- 100 g mleka
- 70g cukru
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 60 g mąki pszennej
- 150 g białej czekolady
Sposób przygotowania:
1. Laskę wanilli przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać miąższ i ziarna. Pusty strąk wyrzucić ( lub wykorzysać do ekstraktu waniliowego).
2. Do naczynia miksującego wlać mleko, mleko kokosowe, dodać cukier, mąkę, jajko żółtka, miąższ i ziarna wanilli, uruchomić tryb Zagęszczanie (z panelu trybów) /100C. Przelać do miseczki, dodać połamaną czekoladę, zamieszać i pozostawić do całkowitego ostudzenia i zgęstnienia ( przykryć folią spożywczą).
Zimnym kremem szprycować pączki.
Resztę wykorzystać do smarowania pączków.
Na posypkę użyć wiórków kokosowych.
Smacznego!