Beza doskonała – przepis

Beza doskonała- przepis

Składniki:

  • 9 białek (należy zważyć) = ok.300gr.
  • 300 gr cukru kryształ drobnego
  • 300 gr cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej-  15 gr
  • 1 łyczeczka cukru waniliowego ( opcjonalnie)

Białka zważyć, gdyż cukru należy użyć w proporcji do wagi białek 1:1:1 ( białka: cukier kryształ: cukier puder).

Wykonanie:

  • Dwie blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, papier wyskarować masłem lub olejem kokosowym i wysypać mąką ziemniaczaną.
  • Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie stopniowo dodawać po łyżce cały cukier kryształ, cały czas ubijając aż cukier się rozuści. Po pierwszej dodanej łyżce cukru zrobić dłuższą przerwę, to zapobiega na późniejszym etapie opadnięciu bezy.  
  • Gdy piana będzie gęsta i błyszcząca dodać sok z cytryny, sodę i mąkę ziemniaczaną i miksować około 30 sec.
  • Następnie po łyżce dodawać cukier puder.
  • Po dodaniu całej porcji cukru pudru całośc miksować jeszcze około 3 min.

Ubijanie bezy powinno trwać około 20 min.

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 120 C ( funkcja termooieg bez grzałek).
  • Pianę wykładać na przygotowany wcześniej papier przy pomocy 2 łyżek i formować monoporcje o średnicy 8 cm, wykańczając wzorkiem a’la ślimak.  Między bezami należy zostawić 2 cm odstępny – bezy przy pieczeniu rosną.
  • Wstawić do piekarnia na wyższy i niższy poziom, obie blachy na raz. Piec przez 10 min w temperaturze 120 C i zmniejszyć temperaturę do 90-100 C i piec dalej przez 1 h 30 min.
  • Po godzinie szybko zamienić miejscami blachy i zmniejszyć temperaturę do 90 C.
  • Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić w piekarniku do ostygnięcia na ok 15 min, następnie blachę wyciągnąć i całkowicie ostudzić bezy. Dopiero wówczas można przekładać kremem.