SERNIK SPECULOOS – przepis

Składniki:

SPÓD:

  • 125g  ciasteczek korzennych Lotus
  • 125g biszkoptów Lady Fingers
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 100g  masła

MASA SEROWA:

  • 850g sera twarogowego tłustego 3x mielonego (zmielić w Thermomix).
  • 400g serka mascarpone (Galbani)
  • 5 jajek L
  • 120g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 200g śmietanki 30%
  • 400 g kremu korzennego LOTUS*

POLEWA:

  • 100g kremu LOTUS
  • 70g śmietanki 30%
  • 70g białej czekolady

Do dekoracji:

  • 3 ciastka LOTUS
  • płatki róży

*w przepisie wykorzystałam przepis na krem z ciastek korzennych z Książki Jadalne Prezenty Thermomix.

*przepis na krem korzenny Speculoos jest na platformie cookidoo.

WYKONANIE

SPÓD:

  • Ciasteczka i biszkopty rozdrobnić w naczyniu: 10s/obr.6 i wysypać z naczynia do miseczki.
  • Do naczynia wrzucić 3 ciastka i zmielić 5s/obr.6, wysypać do osobnej miseczki i zachować do dekoracji.
  • Do naczynia włożyć masło w kawałkach i podgrzać 3min/ 60*C/ obr.1.
  • Do masła dodać rozdrobnione ciasteczka z biszkoptami, cynamon i wymieszać 30s/ obr 4.
  • Przełożyć do tortownicy (26-28cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód i boki), mocno docisnąć i podpiec w rozgrzanym piekaniku (175C) 5 min, wyciągnąć z pieca i ostudzić.
  • W tym czasie wykonać masę serową.

MASA SEROWA:

  • Do czystego i suchego naczynia wsypać cukier trzcinowy i zmiksować 10s/obr.10.   
  • Cukier wysypać z naczynia, a do naczynia włożyć twaróg i zmielić 30s/ obr. 6, zgarnąć kopystką i ponownie zmielić 20s/ obr. 6.
  • Dodać do twarogu wszystkie pozostałe składniki na masę serową (plus zmielony cukrier) i wymieszać 20s/obr.5 -pomagamy mieszać za pomocą kopystki od góry.
  • Przelać masę do tortownicy na spód ciasteczkowy i wyrównać wierzch.
  • W piekarniku w tyle umieścić 2-3 kokilki z wodą dla wytworzenia pary podczas pieczenia sernika i rozgrzać do 175C.
  • Tortotnicę umieścić w rozgrzanym piekarniku // u mnie w piekarniku dual cook w dolnej komorze poziom 2 od dołu//
  • Pieczenie:
    • pierwsze 10 min w 175C dolna grzałka + termoobieg
    • następnie wyłączyć dolną grzałkę i piec kolejne 60 min w 175C tylko termoobieg.
  • Po tym czasie nie otwierać piekarnika przez 30-40 min, następnie uchylić drzwiczki. Sernik wyciągnąć z pieca po 2 godzinach – przestygnięty.

SERNIK PODCZAS PIECZENIA WYRASTA PONAD WYSOKOŚĆ TORTOWNICY, DLATEGO BOCZNY PAPIER MUSI BYĆ WYŻSZY I ZABEZPIECZAĆ BOKI.

POLEWA:

  • Czekoladę rozdrobnić
  • Śmietankę mocno podgrzać.
  • Gorącą śmietanką zalać czekoladę, odczekać 3 min i wymieszać.
  • Do wymieszanego ciepłego ganachu dodać krem Lotus (Speculoos) i wymieszać.
  • Na ostudzony sernik wyłożyć polewę (można smarować sylikonowym pędzelkiem).
  • Sernik udekorować pokruszonymi ciasteczkami i płatkami róży.

SERNIKA NIE WKŁADAM DO LODÓWKI!

Przepis autorskim prawa zastrzeżone, nie kopiować!


ZASTANAWIASZ SIĘ NAD ZAKUPEM URZĄDZENIA THERMOMIX ?

Umów się ze mną na prezentację.

Dojeżdżam do klientów w Kraków,  Zielonki, Michałowice,  Trzebinia,  Chrzanów,  Wieliczka,  Skawina,  Olkusz, Skała,  Brzesko,  Bochnia,  Tarnów,  Nowy Targ,  Zakopane, Myślenice, Niepołomice,  Katowice,  Kielce, Chorzów, województwo małopolskie, województwo śląskie, Cała Polska online.

Przedstawiciel Handlowy Thermomix Iwona Mendel-Pierzchała

Zadzwoń: 502-358-059



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *