SERNIK SPECULOOS – przepis

Składniki

SPÓD:

  • 250g  ciasteczek korzennych Lotus
  • 100g  masła

MASA SEROWA:

  • 1 kg  twarogu tłustego 3x mielonego (lub z wiaderka „Mój Ulubiony”)
  • 250g serku mascarpone
  • 5 jajek
  • 110g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 200g śmietanki 30%
  • 325 g kremu korzennego LOTUS*
  • 30g skrobii ziemniaczanej

POLEWA:

  • 25g pozostałego kremu LOTUS
  • 150g śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • skórka otarta z ½ pomarańczy

*przepis na krem korzenny Speculoos jest na platformie cookidoo- bardzo dobry.

WYKONANIE

SPÓD:

  • Ciasteczka rozdrobnić w naczyniu: 10s/obr.6, dodać masło do ciasteczek i wymieszać podgrzewając 3min/ 60*C/ obr.3.
  • Przełożyć do tortownicy (26-28cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód i boki), mocno docisnąć i włożyć do lodówki lub zamrażalnika na czas przygotowania masy serowej.

MASA SEROWA:

  • Do czystego i suchego naczynia wsypać cukier trzcinowy 110g i zmiksować 10s/obr.10.   
  • Dodać do cukru wszystkie pozostałe  składniki na masę serową i wymieszać 20s/obr.5 -mieszamy za pomocą kopystki od góry.
  • Przelać masę do tortownicy na spód ciasteczkowy i wyrównać wierzch.
  • Piec w 170 stopniach góra – dół w kąpieli wodnej przez 90minut. (w piekarniku dual cook w dolnej komorze grzałka dolna i termoobieg) – Tortownicę włożyć do zimnego piekarnika!! do większej formy z wodą lub włożyć na najniższy poziom w piekarniku  blachę z wodą (opcjonalnie 4 ceramiczne foremki do sufletów wypełnione wodą).

POLEWA:

  • W miseczce wymieszać składniki na polewę.
  •  Po upieczeniu delikatnie wysunąć sernik i szybko wyłożyć na wierzch polewę, wsunąć i dalej piec 10 min 150*C.
  • Po tym czasie piekarnik wyłączyć i pozostawić sernik w środku do ostudzenia na 2 godz.

Przestudzony wyciągnąć z piekarnika, można udekorować: posypać rozdrobnionymi ciastkami lub innymi ozdobami i po całkowitym ostygnięciu włożyć do lodówki na 3 godz.

ZASTANAWIASZ SIĘ NAD ZAKUPEM URZĄDZENIA THERMOMIX ?

Umów się ze mną na prezentację.

Dojeżdżam do klientów w Kraków,  Zielonki, Michałowice,  Trzebinia,  Chrzanów,  Wieliczka,  Skawina,  Olkusz, Skała,  Brzesko,  Bochnia,  Tarnów,  Nowy Targ,  Zakopane, Myślenice, Niepołomice,  Katowice,  Kielce, Chorzów, województwo małopolskie, województwo śląskie, Cała Polska online.

Przedstawiciel Handlowy Thermomix Iwona Mendel-Pierzchała

Zadzwoń: 502-358-059



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *