BEZA DOSKONAŁA – PRZEPIS
Składniki na 24 sztuki – 12 gotowych bez
- 9 białek (należy zważyć!) = ok.300gr.
- 300 gr cukru kryształ drobnego
- 300 gr cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny świeżego lub octu
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej- 15 g
- 1 łyczeczka cukru waniliowego ( opcjonalnie)
Białka zważyć, gdyż cukru należy użyć w proporcji do wagi białek 1:1:1 ( białka : cukier kryształ : cukier puder).
- Białka w temperaturze pokojowej z dodatkiem szczypty soli ubić na lekką pianę, i na takim etapie ubicia rozpocząć po łyżce dodwanie cukru kryształ, cały czas ubijając aż cukier się rozuści. Po pierwszej dodanej łyżce cukru zrobić dłuższą przerwę( 15 s a kolejne dodawać co 5-7 s), to zapobiega na późniejszym etapie opadnięciu bezy.
- Po dodaniu cukru kryształ, gdy piana będzie gęsta i błyszcząca dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną nie przerywając miksowania.
- Następnie po łyżce dodawać cukier puder co 5 s.
- Po dodaniu całej porcji cukru pudru całość miksować jeszcze około 8 min.
Ubijanie bezy powinno trwać około 20 min.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 120 C ( funkcja termooieg bez grzałek).
- Pianę wykładać na przygotowany wcześniej papier przy pomocy 2 łyżek i formować monoporcje o średnicy 7 cm, lub przez rękaw cukierniczy z ozdobną tylką. Między bezami należy zostawić 2 cm odstępny – bezy przy pieczeniu rosną.
- Bezy można piec na 2 blachach jednocześnie, wstawić do piekarnia na środkowy i najniższy poziom obie blachy na raz i piec przez 3 min w temperaturze 120 C i zmniejszyć temperaturę do 100 C. Piec dalej przez 2-2,5h tylko termoobieg.
- Nie zmniejszać więcej temperatury podczas pieczenia.
- Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić w piekarniku do ostygnięcia na minimum 30 min zanim uchyli się drzwiczki ( a najlepiej pozostawić na całą noc).
WSKAZÓWKI:
BEZY z 9 białek ubjam w mikserze planetarnym wg powyższych punktów, ponieważ Thermomix doskonale ubije BEZĘ ale maksymalnie z 5- 6 białek. Całkowity czas ubijania białek na BEZY w Thermomix nie może trwać dłużej niż 8 min, bo naczynie się nagrzewa.
- Podczas pieczenia BEZ nie wolno zmniejszać temperatury w piekarniku. BEZY muszą być pieczone w stałej temperaturze, początkowo tylko wyrównujemy temperaturę.
- Nie wolno otwierać piekarnika podczas pieczenia BEZ.
- Aby BEZY były białe nie można piec w temperaturze wyższej niż 100C – w zależności od piekarnika może to być temperatura 95C.
- Do BEZ najlepiej użyć “starych” białek tj. odzielonych od żółtek 2-3 dni wcześniej i przechowywanych w lodówce przed ubiciem wyciągnąć z lodówki by osiągneły temperaturę pokojową.