Pasta z pistacji 100% – przepis

SKŁADNIKI:

  • 170 g pistacji niesolonych, prażonych
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 20 g miodu ( akacjowy/ wielokwiatowy- delikatny)
  • 2 szczypty soli

WYKONANIE W THERMOMIX:

  1. Do naczynia wsypać pistacje i zmiksować 30sec/ obr 10.
  2. Zgarnąć pistacje kopystką ze ścianek na dno naczynia, dodać miód, oliwę z oliwek i sól, założyć miarkę i zmiksować 1 min/ obr 10.
  3. Ponownie zgarnąć ze ścianek na dno i jeszcze raz założyć miarkę i zmiksować 30 sec/ obr 10.
  4. Gotową pastę przełożyć do wyparzonego słoiczka i przechowywać w lodówce.

WSKAZÓWKI:

  1. Prażenie pistacji: blachę z piekarnika wyłożyć papierem, wysypać luźno pistacje. Piekarnik rozgrzać do 180C i do nagrzanego piekarnika włożyć blachę z pistacjami na 5 min. Następnie pistacje wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz do ostygnięcia. Miksować najwcześniej po 15 min ( miksowanie gorących pistacji może dać efekt gorzki).
  2. Oliwa z oliwek i miód to naturalne konserwanty.
  3. Pasta pistacjowa to doskonały koncentrat do wykorzystania przy robieniu kremów, musów, serników czy polew o smaku pistacjowym.
 


1 thought on “Pasta z pistacji 100% – przepis”

  • Świetny artykuł. Jestem bardzo zadowolony, że znalazłem ten artykuł. Wielu autorom wydaje się, że posiadają odpowiednią wiedzę na poruszany przez siebie temat, ale tak nie jest. Stąd też moje ogromne zaskoczenie. Po prostu świetny artykuł. Koniecznie będę rekomendował to miejsce i często tu zaglądał, aby zobaczyć nowe posty.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *